Predstavljena knjiga
0

"Govor grada Sarajeva i razgovorni bosanski jezik"

FENA
Knjiga "Govor grada Sarajeva i razgovorni bosanski jezik" autora Senahida Halilovića, Ilijasa Tanovića i Amele Šehović predstavljena je danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) u Sarajevu.

O djelu, koje predstavlja vrijedan prilog bosnistici, odnosno proučavanju savremenog bosanskog jezika, govorili su recenzenti prof. dr. Marina Katnić-Bakaršić, prof. dr. Dževad Jahić i prof. dr. Josip Baotić.

Istaknuli su kako se radi o značajnom naučnoistraživačkom poduhvatu koji će zainteresirati lingviste različitih profila - dijalektologe, semantičare, kulturologe, sociolingviste, leksikologe i stilističare, ali i širu čitalačku publiku koju zanimaju savremena bosnistička istraživanja.

Knjiga, kako je rečeno, otvara niz pitanja i utire put novim sociolingvističkim analizama, te popunjava prazninu koja je dosad bila prisutna na planu proučavanja bosanskog jezika.

Autori prve knjige u biblioteci "Bosnistika" Slavističkog komiteta predstavili su sarajevski govor do kraja 20. stoljeća, znamenja materijalne i duhovne kulture u govoru Sarajeva, kao i leksiku razgovornoga bosanskog jezika.

Sudionike promocije, kojoj su uz predstavnike akademske zajednice prisustvovali i članovi diplomatskog kora u BiH, pozdravili su akademik Muhamed Filipović i prof. dr. Senahid Halilović, jedan od autora knjige i predsjednik Slavističkog komiteta.

Radi se o naučnom i stručnom udruženju slavista u BiH sa sjedištem na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koje je pokrenulo realizaciju više naučnih, stručnih i izdavačkih projekata u oblasti bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti BiH.

Akademik Filipović potcrtao je važnost "povratka" jezika u fokus interesovanja te analize govora određenih lokaliteta kao žive supstance na kojoj se temelji proučavanje jezika uopće.

Prof. dr. Halilović ukazao je na značaj osnivanja Slavističkog komiteta te njegove saradnje s ANUBiH o čemu svjedoči i današnja promocija.