Kultura
0

Gostovanje zbora «Obal'ca» iz Kopra

Sarajevo-x.com
Povodom Dana državnosti Republike Slovenije, a na poziv Slovenskog kulturnog društva «Cankar» iz Sarajeva, u petak je Mješoviti zbor «Obal'ca» iz Kopra održao koncert u dvorani Bošnjačkog Instituta.

Na repertoaru su bile brojne slovenske narodne pjesme u obradi za zborsko pjevanje, kao i neke pjesme slovenskih autora.

Iako je Zbor «Obal'ca» ustanovljen tek 2001. godine, njegovi članovi u prosjeku imaju iza sebe po deset godina intenzivnog rada i brojne međunarodne uspjehe. Njihov nastup pod vođstvom dirigentice Aleksandre Pertot je oduševio prisutne, koji su imali priliku čuti vrhunsko zborsko pjevanje.

Nakon koncerta, gosti iz Kopra su obišli Baščaršiju. Uz bosanske specijalitete i u dobrom raspoloženju, nastavili su sa pjesmom – i u ugostiteljskom objektu «Mrkva». Domaćini su ih u znak zahvalnosti počastili još jednim bosanskim specijalitetom – domaćom baklavom.

Slijedećeg dana su članovi SKD Cankar nastavili druženje sa gostima iz Kopra: na hortikulturnom imanju članice društva Ane Mrdović, održan je tradicionalni izlet, a pjesma se, naravno, nastavila i u prirodi. U znak zahvalnosti za prekrasan doživljaj, dirigentici Aleksadnri Pertot je uručen buket poljskog cvijeća.