Kultura
0

Gostovanje Umjetničke galerije BiH u Dubrovniku

FENA
U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik sutra će biti otvorena izložba "Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“, na kojoj učestvuju Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Igor Bošnjak, Mladen Miljanović, Damir Nikšić i Nebojša Šerić Šoba.

Izložba je nastala na poziv kustosa (Monika Flacke, Henry Meyeric Hughes i Ulrike Schmiegelt) velikog evropskog izložbenog projekta "Desire for Freedom: umjetnost u Evropi nakon 1945“, koji je počeo u oktobru 2012. godine, a čiji je nosilac Deutsches Historisches Museum iz Berlina.

Ova izložba u produkciji Umjetničke galerije BiH, čije su autorice Ivana Udovičić i Maja Abdomerović, bila je predstavljena sarajevskoj publici u maju 2014. godine i ovo je prvi put da će biti izložena izvan bosanskohercegovačkog konteksta.

Izložba "Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“ bavi se pitanjem nacionalnog identiteta i svih sloboda koje nam taj identitet (ili identiteti) uskraćuje, ograničava ili rijetko, daje.

Sastoji se iz dva segmenta koji na prvi pogled djeluju napovezano, ali kada se priča iz koje je satkan “dosije“ sagleda u cjelini, lako se uspostavlja uzročno-posljedična veza, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.