Kultura
0

Gostovanje Mostarskog teatra mladih 1974 na MESS-u

FENA
U povodu gostovanje na 51. internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu, predstavnici Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) 1974 održali su danas u Mostaru konferenciju za novinare.

Oni će na MESS-u sudjelovati s predstavom "U traganju za bojom kestena" koja je rađena po tekstu Safeta Plakala u režiji Stevana Bodrože.

Inače, ovo je peta predstava s kojom eMTeeM sudjeluje na tom najstarijem i najvažnijem teatarskom festivalu u regiji što, kako je kazao direktor eMTeeM-a 1974 Sead Đulić, nije pošlo za rukom niti jednom drugom teatru iz Mostara od 1984. godine.

"Ovo je veliki uspjeh za nas s obzirom da nam grad, voljom gradonačelnika, ne dozvoljava da uzmemo svoju opremu za tu predstavu koju smo privatno financirali, što je praktički klasična krađa", istaknuo je Đulić.

"Gradonačelnik Mostara, njegova stranka i ljudi koji izvršavaju njegove naloge, uspjeli su da i taj posljednji segment, nečega što je u ovom gradu do sada bilo nepodijeljeno, da podjele, silom, tako da danas postoje dva mostarska teatra mladih što je daljnje razvijanje paralelizama koji postoje u gradu", naglasio je Đulić te dodao kako se njemu i članovima njegovog teatra prijeti, o čemu postoje i pismene potpisane izjave u kojima stoji "Nećete dugo hodati gradom" i slično.

Na upit tko im prijeti, Đulić je kazao kako im prijete iz sadašnjeg rukovodstva Mostarskog teatra mladih iza kojeg stoji grad. "Što za mene znači da mi prijeti gradska administracija jer su oni postavili upravni odbor i vode tu politiku", naveo je Đulić.

Najavio je i podizanje kaznenih prijava te zaštitu svojih prava i na, kako je kazao, međunarodnoj sceni, gdje će tražiti zaštitu elementarnih ljudskih prava jer im je, kako ističe, ugrožen život i egzistencija u Mostaru od djela gradske administracije.

Kaznene prijave ovih će dana biti podignute protiv Upravnog odbora i v.d. ravnatelja Mostarskog teatra mladih, koji su po Đulićevom mišljenju, izabrani nelegalnim putem te onih iz gradske administracije koji su odobravili sve te radnje.

Što se tiče problema financija, Đulić je kazao kako su svi dugovi koji su nastali u Mostarskom teatru mladih, rezultat nepoštivanja Zakona o kazališnoj djelatnosti od strane gradonačelnika i gradske administracije.