Od 16. do 26. oktobra
0

Gosti iz 13 zemalja na 49. MESS-u

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji 49. po redu Internacionalni teatarski festival MESS, okupiće od 16. do 26. oktobra u Sarajevu više od 500 umjetnika, glumaca, reditelja, pozorišnih kritičara i drugih pozorišnih profesionalaca iz 13 zemalja.

Među mnogobrojnim značajnim imenima iz svijeta teatra u čijim će ostvarenjima uživati publika MESS-a, svakako treba istaknuti argentinsku redateljicu Constanzu Macras, čija će predstava "Pakao na zemlji" u izvedbi njemačke teatarske kuće "Dorkypark" otvoriti programski dio festavala MESS. Ivan Popovski, porijeklom Makedonac, jedan od najznačajnijih reditelja u Rusiji, predstaviti će se publici MESS-a predstavom "Vremena Goda". Vizuelno izuzetno snažna ova će predstaviti zasigurno izazvati posebnu pažnju među zahtjevnom publiku festivala MESS.

Zadovoljstvo nam je što će se u okviru ovogodišnjeg, 49. MESS-a naći i jedno od najznačajnijih ostvarenja mađarske teatarske produkcije, predstava "Led", reditelja Mandruszo Kornela. Među ostalim uvaženim teatarskim imenima koji stižu na ovogodišnji MESS su Paolo Magelli (Italija) koji stiže sa predstavom iz Hrvatske, Aleksandar Popovski (Makedonija) čija će se predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda također predstaviti publici Festivala. Također, "Izabelina soba" je zanimljiva priča o najaktuelnijim problemima evropskog dvadesetog stoljeća belgijskog reditelja Jana Lauwersa u izvedbi teatarske trupe Needcompany.

Očito je da već ova pobrojana imena najavljuju 11 uzbudljivih teatarskih dana, koja će uprkos finansijskim poteškoćama sa kojima se suočio ovogodišnji MESS, ponuditi kvalitetna i savremena teatarska ostvarenja.

Zvanični program 49. MESS-a bit će objavljen na prvoj zvaničnoj press-konferenciji 8. oktobra, a potom i na zvaničnoj web-stranici Festivala www.mess.ba koja će svakodnevno pratiti sva festivalska događanja.