Kultura
0

Gost programa "Posvećeno" SFF-a reditelj Todd Solondz

FENA
Todd Solondz
Todd Solondz
Sarajevo Film Festival danas je objavio da će ove godine u okviru programa "Posvećeno" ugostiti američkog reditelja Todda Solondza.

Ovaj izuzetni reditelj pridružit će se Festivalu u Sarajevu i predstaviti publici izbor iz svog impresivnog opusa filmova koji su ga svrstali među najznačajnije reditelje i scenariste današnjice, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Solondz je stekao ugled među kritičarima ispitujući "tamnu stranu srednje klase američkog predgrađa", što je odraz sredine iz koje je potekao u New Jerseyju.

Todd Solondz (1959.) je rođen u Newarku, New Jersey i odrastao je u predgrađu. Godine 1996. osvojio je Veliku nagradu žirija na Sundance Film Festivalu za "Welcome to the Dollhouse", na kojem potpisuje produkciju, scenarij i režiju.

Godine 1998. režira i potpisuje scenarij filma "Happiness" koji je osvojio Međunarodnu nagradu filmskih kritičara na Cannes Film Festivalu te bio nominiran za nagradu Zlatni globus u kategoriji za najbolji scenarij.

Njegov sljedeći film, "Storytelling" premijerno je prikazan na Cannes Film Festivalu 2001., a New York Times ga je svrstao na listu "deset najboljih filmova godine".

Film "Palindromes" premijerno je prikazan u okviru takmičarskog programa na Venecija Film Festivalu 2004. godine, te na filmskim festivalima u Tellurideu, New Yorku i Torontu. Film "Life during wortime" je osvojio nagradu za najbolji scenarij u Veneciji 2009 te mnoge druge nagrade.

Njegov posljednji film "Dark house" premijerno je prikazan u takmičarskom programu Venecija Film Festivalu 2011.

U okviru programa "Posvećeno" Solondz će se susresti s publikom tokom Q&A sesija nakon projekcija.

U prethodnim izdanjima Program "Posvećeno" je ugostio i predstavio retrospektive najznačajnijih reditelja koji su privukli veliku pažnju i publike i medija.

Gosti programa "Posvećeno" bili su Steve Buscemi, Mike Leigh, Stephen Frears, Peter Mullan, Dušan Makavejev and Gaspar Noe, Alexander Payne, Abel Ferrara and Béla Tarr, Ulrich Seidl, Todd Haynes 2008, Jia Zhang-ke, Bruno Dumont i Lucrecia Martel.