NP Sarajevo
0

"Gospođica Julija" na festivalu u Kragujevcu

FENA
Selektor međunarodnog pozorišnog festivala malih scena Joakim Inter Fest iz Kragujevca opredijelio se da u kompeticijski program ove festivalske manifestacije uvrsti i predstavu "Gospođica Julija" Augusta Strindberga Male scene En Face Narodnog pozorišta Sarajevo.

Tako će ova naturalistička tragedija, s glumcima Medihom Musliović, Izudinom Bajrovićem i Nelom Đenisijević, biti izvedena u Kragujevcu 13. oktobra, saopćeno je iz NP Sarajevo.

Režiser predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer istaknuo je da je ove godine Drama Narodnog pozorišta vrlo prisutna na festivalima u regionu.

"S koprodukcijskim projektom "Sarajevska pozorišna tragedija" pobijedili smo na festivalu u Zenici, nakon toga smo imali izuzetno uspješna gostovanja na Grad-Teatru u Budvi ("Ponoćna igra"), kao i u makedonskim gradovima Strumici i Kumanovu, gdje je izvedena predstava "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Danila Kiša", istaknuo je Gojer.

On je ocijenio da prisustvo dviju predstava na ovogodišnjem MESS-u ("Sarajevska pozorišna tragedija" i "Crveno") daje za pravo NP Sarajevo da nastavi za daljim regionalnim povezivanjem i ulaganjima u koprodukcijske projekte, što je svojevrstan način i preživljavanja teatra u situaciji općih recesijskih snizilica.