Kultura
0

"Gospođa ministarka" iz Tuzle na "Nušićevim danima"

Sarajevo-x.com
Narodno pozorište Tuzla 14. i 15. aprila 2011. godine sa predstavom „"Gospođa ministarka" Branislava Nušića, za koju adaptaciju i režiju potpisuje Sulejaman Kupusović, odlazi na dvodnevnu turneju u Republiku Srbiju.

Pored Melihe Fakić, koja igra naslovnu ulogu, u predstavi igraju još: Nermin Omić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Dušan Kolak, Jasminka Pašić, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Milica Kerošević, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević, Dalibor Brkić, Besim Tufekčić i Nikolina Baškarad.

Prvog dana ove mini turneje, 14. aprila, tuzlansko pozorište će se predstavi smederevskoj publici, gdje će u Centru za kulturu Smederevo izvesti predstavu u okviru Festivala "Nušićevi dani".

Pozorišni festival "Nušićevi dani", 28. po redu, počeli su 4. i trajat će do 17. aprila 2011. godine. Glavni takmičarski program obuhvata šest predstava u selekciji teatrologa Dragane Čolić-Biljanovski. Narodno pozorište iz Tuzle izvest će predstavu "Gospođa ministarka", u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, čime je dobilo izuzetnu čast da predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Pored tuzlanske postavke Nušićevog djela, na Festivalu će biti predstavljeni Nušićevi komadi: "Put oko sveta" u režiji Juga Radivojevića; rađen u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Festivala Dani komedije u Jagodini; "Pokojnik" Narodnog pozorišta Bitolj, u režiji Ljupča Gorgievskog; ansambl beogradskog Zvezdara teatra predstaviće se najnovijim ostvarenjem Dušana Kovačevića "Život u tesnim cipelama", dok Ustanova kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda učestvuje sa dvije predstave - "PR ili potpuno rasulo" Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina, i "Zvezdarske zvezdice" Gorice Popović.

O dobitniku Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u cjelini odlučivat će stručni žiri u sastavu: pozorišni kritičar Muharem Pervić (predsjednik), dramska umjetnica Ljiljana Blagojević i profesor književnosti Dragoslav Bata Mandić. Pored ove, a na osnovu glasova publike, tu je i Nušićeva nagrada za glumačko ostvarenje večeri.

Nakon igranja predstave pred smederevskom publikom, Narodno pozorište Tuzla će sa istom predstavom predstaviti i kruševačkoj publici, 15. aprila 2011. godine u Kruševačkom pozorištu. Ovdje je, naime riječ, o uzvratnom gostovanju i razmjeni predstava sa Kruševačkim pozorištem, koje je nedavno vrlo uspješno gostovalo u Tuzli sa predstavom "Tvrđava".

Nakon ovih gostovanja u Smederevu i Kruševcu, ansambl tuzlanskog pozorišta vratit će se u Tuzlu.