Kultura
0

Gospić: Izložba "Srebrenički genocid" arhiva FBiH

FENA
Izložba Arhiva Federacije BiH "Srebrenički genocid" otvorena je u jučer u Galeriji muzeja Like u Gospiću pred velikim brojem posjetilaca.

Otvaranju su prisustvovali direktori arhiva Rijeke, Gospića i Federacije BiH Goran Crnković, Ivica Mataja i Adamir Jerković, a zvanično ju je otvorio Branko Kaleb iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske, saopćeno je iz Arhiva Federacije BiH.

Predajući arhivski materijal koji je dotad bio izložen za posjetioce Rijeke, Goran Crnković je čestitao je Adamiru Jerkoviću na ovoj izložbi, kao velikom poduhvatu Arhiva Federacije BiH.

Govoreći o genocidu u BiH, Ivica Mataja, koji je i dožupan Ličko-senjske županije, naglasio je istovjetnost sudbina dva naroda, kao i to da je Srebrenica bila vrh spirale zla koja je započeta implementacijom velikosrpskog projekta.

Adamir Jerković je kazao da smo imali istovjetne ratne subine u Hrvatskoj i BiH, te da smo u oslobodilačkom ratu dovedeni u neočekivanu situaciju kada su vjekovni prijatelji uperivali oružje jedni protiv drugih, ali da nasreću to nije dugo trajalo.