Dramski program BH radija 1
0

Gordani Boban priznanje "Glumica godine"

FENA
Gordana Boban je dobitnica priznanja "Glumica godine", koje Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1 dodjeljuje svake godine za izuzetan glumački angažman i stvaralački doprinos u realizaciji radio drame.

Kako je danas saopćio BH radio 1, Gordana Boban je u svijet radijskog umjetničkog izraza ušla kao zrela glumica, koja se okušala u svim medijima koje njena profesija nudi, ali sa iskrenom znatiželjom i zapitanošću pred novim izazovom koji nudi radio drama.

-Intimnost i ogoljenost radijske igre - susret u tišini studija sa mikrofonom "neumoljivim partnerom" koga ne možete varati i reduciranje svih izražajnih sredstava na glas, otkrili su nam na nov način delikatno bogatstvo umjetnosti glume, kaže se u saopćenju.

Ističu kako kreativna igra Gordane Boban obnavlja vjeru da radio još uvijek može biti topli medij i da je poziv na imaginativna putovanja otvoren.

Svečana dodjela priznanja "Glumica godine" bit će održana 22. decembra u 12 sati u Dramskom kompleksu BHRT-a.

Gordana Boban je rođena 1967. godine u Livnu. Akademiju scenskih umjetnosti završila mje u Sarajevu, u klasi profesora Bore Stjepanovića.

Od septembra 1996. godine stalno zaposlena u Kamernom teatru "55", a angažirana je i u drugim sarajevskim pozorištima.

Ostvarila je zapažene uloge u mnogobrojnim pozorišnim predstavama, ali i filmovima. Dobitnica je niza nagrada.