{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gordana Muzaferija je bila vrhunski poznavatelj drame i kazališta

F
6.8.2008. u 15:04
0
0
Gordana Muzaferija je bila vrhunski poznavatelj drame i kazališta
0
Gordana Muzaferija je bila vrhunski poznavatelj drame i kazališta
Među brojnim djelima stručne literature koje je objavila jučer preminula teatrologinja Gordana Muzaferija je i monografska studija o najprevođenijem i najizvođenijem dramskom piscu u Hrvatskoj Miri Gavranu.
Na vijest o smrti Gordane Muzaferija Miro Gavran ističe da mu je beskrajno žao zbog smrti Gordane Muzaferije, koja je bila divan čovjek i veliki poznavalac drame i pozorišta.

"Imao sam tu veliku privilegiju da se godinama bavila mojim dramama, komedijama i da je napisala predivnu knjigu sa stručnog stanovišta o mojim tekstovima. To je možda jedina monografska knjiga na ovim prostorima napisana o živom piscu. Ta knjiga je imala značajan odjek i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Bila je uređena stručno, studiozno. Čak je u dosta zemalja u Evropi bila citirana, na mnogim sveučilištima može se naći njena knjiga.

Njena smrt je zaista ogroman gubitak za sve nas iz kazališta i to ne samo zato što je vrhunski poznavatelj drame i kazališta nego i zato što je kao kćerka poznatog glumca Zaima Muzaferije, ipak dolazila iz kazališnog miljea i mogla je bolje od većine teoretičara procijeniti vrijednost određenog dramskog teksta. Znala je da se svaki tekst mora provjeriti i dokazati i na sceni", ističe Miro Gavran.

Miro Gavran, koji se nalazi na odmoru, rekao je da će doći na posljednji ispraćaj Gordane Muzaferije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: