{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gordana Muzaferija je bila vrhunski poznavatelj drame i kazališta

F
6.8.2008. u 15:04
0
0
Gordana Muzaferija je bila vrhunski poznavatelj drame i kazališta
0
Gordana Muzaferija je bila vrhunski poznavatelj drame i kazališta
Među brojnim djelima stručne literature koje je objavila jučer preminula teatrologinja Gordana Muzaferija je i monografska studija o najprevođenijem i najizvođenijem dramskom piscu u Hrvatskoj Miri Gavranu.
Na vijest o smrti Gordane Muzaferija Miro Gavran ističe da mu je beskrajno žao zbog smrti Gordane Muzaferije, koja je bila divan čovjek i veliki poznavalac drame i pozorišta.

"Imao sam tu veliku privilegiju da se godinama bavila mojim dramama, komedijama i da je napisala predivnu knjigu sa stručnog stanovišta o mojim tekstovima. To je možda jedina monografska knjiga na ovim prostorima napisana o živom piscu. Ta knjiga je imala značajan odjek i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Bila je uređena stručno, studiozno. Čak je u dosta zemalja u Evropi bila citirana, na mnogim sveučilištima može se naći njena knjiga.

Njena smrt je zaista ogroman gubitak za sve nas iz kazališta i to ne samo zato što je vrhunski poznavatelj drame i kazališta nego i zato što je kao kćerka poznatog glumca Zaima Muzaferije, ipak dolazila iz kazališnog miljea i mogla je bolje od većine teoretičara procijeniti vrijednost određenog dramskog teksta. Znala je da se svaki tekst mora provjeriti i dokazati i na sceni", ističe Miro Gavran.

Miro Gavran, koji se nalazi na odmoru, rekao je da će doći na posljednji ispraćaj Gordane Muzaferije.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: