Kultura
70

Goražde se sjeća velikog bh. pripovjedača: Počeli Dani Isaka Samokovlije

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U znak sjećanja na Isaka Samokovliju, jednog od najboljih bh. pripovjedača, Centar za kulturu, Općina Goražde i Jevrejska zajednica BIH organizirali su tradicionalnu manifestaciju "Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom".

Sjećanje na Isaka Samokovliju počelo je polaganjem cvijeća na njegovu bistu u krugu Doma zdravlja koji nosi ime po Samokovliji. Uz domaćine, cvijeće je položio i dječak koji je dobio ime po velikom pripovjedaču Isak Martinčević - Kolonomos zajedno sa ostalim članovima Jevrejske zajednice u BiH.

"Pred nama je jedan izazov više nego što smo do sada uradili, da uspostavimo književnu nagradu Isak Samokovlija i da na tom nivou podignemo ime Isaka Samokovlije. Mi nastavljamo tradicionalno ovu manifestaciju, širimo, uključujemo i nove partnere u ovaj projekat. Ove godine je to Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i uvijek nastojimo da svi gradovi u kojima je djelovao Isak Samokovlija i Sarajevo i Fojnica i Goražde budu na određeni način uključeni u ovu manifestaciju, da je prate, da se tamo dešavaju te manifestacije. Ove godine ako sve bude uredu, a imamo obećanje da će biti održan prvi okrugli sto o životu i djelu Isaka Samokovlije", kazao je ovom prilikom Eli Tauber, predstavnik Jevrejske zajednice u BIH.

Za Dom zdravlja koji nosi ime po Samokovliji, Dani Isaka predstavljaju posebnu vrijednost.

"Mi kao i svake godine učestvujemo u organizaciji Dana Isaka Samokovlije, čovjeka koji je rođenjem naš Goraždanin i koji je važna ličnost u historiji BiH, gdje je najviše traga ostavio kao književnik, ali i kao ljekar. Ne trebamo zaboraviti da je to prvi školovani ljekar iz BiH, koji je došao da radi u ovaj grad", poručio je dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja.

Manifestacijom se obilježava 128 godina od rođenja i 62 godine od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada dok je sa gradom na Drini ostao vezan čvrstim sponama.

"Ova manifestacija je dostigla jedan zavidan nivo i u smislu organizacije, ali i promocije samog Goražda jer je to Isak Samokovlija svojim djelom, svojim radom, svojim stvaralaštvom i zaslužio. Mi koji smo utemeljitelji ove manifestacije prije 13 godina ćemo i u perspektivi raditi na njenom obogaćivanju, jer kroz nju promovišemo imidž samog grada. U ova kokuzna vremena u finansijskom smislu mi iz Goražda šaljemo jednu ohrabrujuću poruku da kultura nije zamrla, već da kroz naše velikane i književnike poput Isaka Samokovlije ona i dalje živi na ovim prostorima i živjet će u budućnosti", istakao je Sanid Zirak, jedan od organizatora manifestacije.

U Centru za kulturu otvorena je izložba "Život i djelo Isaka Samokovlije" sa dokumentima i fotografijama ustupljenim od Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BIH a otvorila je direktorica Muzeja, Šejla Šehabović. O temi i motivima u djelima Isaka Samokovlije govorila je i Emina Hadžić a publika je uživala u popularnim sefardskim romansama u izvedbi "Kolonoms" grupe iz Sarajeva, te poeziji članova književnog kluba "Isak".

Dani Isaka nastavljaju se u aprilu kvizom znanja za učenike osnovnih i srednjih škola na temu "Život i djelo Isaka Samokovlije". U maju je u Fojnici planirana izložba dok će u okviru Internacionalnog festivala prijateljstva u augustu umjetnici slikati na temu "Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije".