Sunce nad Drinom
36

Goraždani obilježili 130 godina od rođenja Isaka Samokovlije

Piše: E. A.
Polaganjem cvijeća pred bistu Isaka Samokovlije u krugu goraždanskog Doma zdravlja u gradu na Drini otvorena je tradicionalna manifestacija "Dani Isaka - Sunce nad Drinom" koju 15. godinu zaredom organizuje Centar za kulturu pod pokroviteljstvom grada, Ministartsva kulture BPK i uz podršku Jevrejske zajednice BiH.

Ove godine se, naime, navršava 130 godina od rođenja jednog od najpoznatijih bh. književnika.

"Goražde je davno shvatilo vrijednost stvaralačkog djela Isaka Samokovlije. Kroz tematski povezane događaje, ova manifestacija traje cijelu godinu i u funkciji je popularizacije i upoznavanja širih društvenih masa o značaju i vrijednosti književnog dijela Isaka Samokovlije, njegovog humanističkog djelovanja i rezultata koje je kao takav ostavio dok je živio i radio ovdje. Mi osjećamo dužnu pažnju s nivoa institucije gradske uprave da promoviramo ono za što se zalagao Isak Samokovlija", ističe Sanid Zirak, jedan od organizatora manifestacije.

Osim podsjećanja na životni i stvaralački put pripovjedača koji je rođen u Goraždu, a živio je i stvarao i u Fojnici i Sarajevu, zanimljivo je istaći da je Samokovlija bio prvi naš ljekar koji je završio studij medicine u Beču i vratio se da radi u svom gradu.

"Itekako je značajna činjenica da se u našoj maloj sredini na prelasku iz turske vladavine u austrougarsku rodio književnik svjetskog kalibra i to samo po sebi govori zašto je značajno da traje sjećanje na poznatog pripovjedača, ali i to da je kao ljekar radio u svojoj sredini", kaže Edin Čengić, direktor Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija".

Dane Isaka obilježila je i promocija knjige priča u kojoj je sabrano devet njegovih pripovijetki u zanimljivom i popularnom izdanju iz edicije Mala biblioteka izdavačke kuće Art Rabic čiji je urednik Slobodan Stajić. U holu Centra za kulturu Goražde postavljena je izložba "Život i djelo Isaka Samokovlije", a u programu manifestacije učestvovali su i članovi goraždanskog kluba "Isak" koji djeluje već nekoliko godina.

Ovom prilikom kao poseban dio manifestacije najavljeno je i "muzičko putovanje" s Hektorom Morićem i mladom Goraždankom Meritom Bavčić koji će publiku provesti kroz Latinsku Ameriku, Španiju, Francusku, Istočnu Evropu i BiH. Također, 26. janura planirana je promocija CD-a s pjesmom "Snivaj Goražde" koja ove godine obilježava 40 godina postojanja i nezvanično je jedan od simbola grada. Promocija će okupiti popularne goraždanske muzičare i umjetnike, članove benda Zona isključenja, Aidu Mušanović-Arsić, Adnana Mušanovića, Medinu Turković i Džejlu Ramović.