Kultura
0

Goranov vijenac uručen Branimiru Bošnjaku

FENA
Na Goranovom proljeću, najvećoj pjesničkoj manifestaciji u Hrvatskoj, koja je danas u Lukovdolu okupila brojne pjesnike i štovatelje poezije, učenike i mještane, nagrada Goranov vijenac za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti uručena je Branimiru Bošnjaku, a nagrada Goran za mlade pjesnike Irmi Velić za rukopis "Iza tuge".

Branimiru Bošnjaku je kolajnu Goranov vijenac, rad kipara Vojina Bakića predao predsjednik Goranova proljeća Tvrtko Vuković.

Nakon uručenja ovog prestižnog pjesničkog priznanja, Bošnjak se zahvalio svima koji njeguju poeziju rekavši da tom nagradom odaje počast onima koji su prije njega dobili to priznanje. Poezija proširuje mjesto i vrijeme u kojem živimo, prividnom krhkošću tumači današnji surovi svijet, rekao je Bošnjak.

Predsjednik prosudbene komisije za dodjelu nagrade Goranov vijenac Cvjetko Milanja kazao je da je Branimir Bošnjak, koji je prvu zbirku pjesama objavio 1969., a najnoviju 2007., tijekom svoje pjesničke prakse realizirao određenu poetiku, te da je u istinskom smislu predstavnik svoje "pitnjaške" grupacije, okupljene oko časopisa "Pitanja".

Nagradu za mlade pjesnike Goran ove godine dobila je Irma Velić. Nagrada se dodjeljuje za neobjavljeni rukopis autora mlađeg od 30 godina, a sastoji se u tiskanju prve knjige pjesama.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne rukopise učenicima osnovnih i srednjih škola, koje je uručio pjesnik Alojz Majetić.

Goranovo proljeće, koje se održava na prvi don proljeća i rođendan Ivana Gorana Kovačića u njegovom rodnom Lukovdolu, ove godine ugostilo je nekoliko uglednih bugarskih pjesnika.

Nakon Lukovdola, sudionici 46. Goranovog proljeća odlaze na Hvar, a manifestacija završava u utorak 24. ožujka u knjižari Booksa u Zagrebu. Na toj pjesničkoj večeri nastupit će laureati 46. Goranovog proljeća i strani pjesnici.

Poeziju Branimira Bošnjaka kazivao je dramski umjetnik Vilim Matula, a program je obogatila Akustička skupina Afion.

Goranov vijenac dodjeljuje se od 1971. godine, a Goran za mlade pjesnike od 1977. Organizator ove najdugovječnije naše pjesničke manifestacije je Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić.

Manifestaciju je potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a u ime ministra Biškupića i Ministarstva, svečanosti je nazočio pomoćnik ministra kulture Čedomir Višnjić.