Dolazi u Sarajevo
4

Goran Bregović otkazao nastupe zbog Isa bega Ishakovića

Klix.ba
Goran Bregović
Goran Bregović
Goran Bregović, jedan od najznačajnijih kompozitora današnjice u oblasti world musica, koji je prije nekoliko godina bio nominiran i za svjetsku prestižnu nagradu Grammy, otkazao je rasprodati natup u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju, kako bi učestvovao na dodjeli nagrada Isa-beg Ishaković, koja se održava 4. septembra na gala svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 19:30 sati.

Ovu informaciju potvrdio nam je Amel Suljović, predsjednik Društva Klepsidra, koje već sedmu godinu zaredom dodjeluje nagradu Isa-beg Ishaković.

"Ne znam koliko bi umjetnika otkazalo rasprodati koncert u glavnom gradu jedne od zemalja, pred desetak hiljada ljudi, kako bi kod kuće prisustvovali dodjeli jednog nekomercijalnog građanskog priznanja, lišenog političkog, ideološkog i vjerskog postulata, jednog čistog, građanskog nezavisnog priznanja? Ne znam. No, to je valjda stvar odgoja. Bregović je još jednom pokazao koliko je veliki umjetnik po onoj definiciji da je čovjek dužan svome zavičaju dok je živ", ističe Suljović i zaključuje:

"Kada su Ivu Andrića pitali zašto je sav novac od Nobelove nagrade dao Bosni i Hercegovini, iako se bio trajno nastanio u Beogradu, on je rekao upravo ovo: "Čovjek je dužan svome zavičaju dok je živ".