|

Gojina slika izložena prvi put od 18. stoljeća

Gojina slika izložena prvi put od 18. stoljeća
0
F
FENA
18.12.2006. u 18:00
0
komentara
0

dijeljenja
Gojina slika izložena prvi put od 18. stoljeća Autoportret Francisca Goye
Slika španskog slikara Francisca Goye napravljena 1783. godine, koju javnost nikada nije vidjela, bit će prvi put izložena u proljeće 2007. godine u Saragossi, prijestonici regije Aragon, nakon restauracije u madridskom muzeju Prado.
"Portre Luis Marie od Burbona i Valabrige", prvi potret dječaka koji je Goya (1746-1828) naslikao, kupile su aragonske vlasti za 10 miliona eura od potomaka jednog ogranka španske kraljevske porodice, koja je sliku posjedovala 223 godine.

Dobro očluvna slika je "praktično u onom stanju u kojem ju je Goya ostavio", izjavio je u ponedjeljak pomoćnik direktora muzeja Prado Gabriele Finaldi, prilikom prezentacije ovog djela predstavnicima medija.

Slika predstavlja šestogodišnjeg sina brata španskog kralja Karla III, a načinjena je u trenutku kada je Goya počeo slikati za kraljevski dvor. Sličan portret njegove mlađe sestre, vojvotkinje od Chinchona, nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Washingtonu.

Poslije male rastauracije, slika će biti izložena u pokrajinskom muzeju u Saragossi. Goya je porijekom iz Aragona. Njegove najpoznatije slike su "Gola Maja" i "Strijeljani 3. maja 1808.", a izložene su u Pradu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.