Kultura
0

Gojer: Iza nas iznimno uspješna teatarska sezona

FENA
Narodno pozorište Sarajevo teatarsku će sezonu na zalasku zaključiti kao iznimno uspješnu, uz realizaciju apsolutno svih programa koje je Upravni odbor stavio pred menadžment kuće, ocijenio je danas za FENU direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer.

Sezona će u ovoj teatarskoj kući biti obilježana ostvarenjem sedam premijernih izvedbi uz impresivne rezultate u Drami, Operi i Baletu.

Govoreći o najznačajnijim uspjesima Drame, Gojer je izdvojio predstave "Legenda o Ali-paši" Čolakovića i "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića. "Legenda o Ali-paši" apsolutni je pobjednik dva domaća festivala bh. drame u Brčkom i Zenici. Predstava "Rodoljupci" osvojila je jednu glumačku nagradu na Festivalu "Mostarska liska", a četiri nagrade na "Pozorišnim igrama BiH" u Jajcu.

Opera također bilježi uistinu uspješnu sezonu. Imala je sjajnu postavku "Šišmiša" kojim je dirigirala mlada Darija Naplaće, a režirao Vlado Štefančić.

"U tumačenju dirigenta Fačinija i režiji Ozrena Prohića imali smo izvanrednu predstavu Ivana plementog Zajca "Nikola Šubić Zrinjski", kojeg smo realizirali u koprodukciji s Danima matice Hrvatske "Mostarskim proljećem", ističe Gojer za FENU.

Na repertoaru su bile i dvije brilijantne baletne predstave. Gojer tu na prvo mjesto stavlja povratak, nakon 15 godina, velikog naslova muzičke literature i monumentalnog djela simfonijske muzike koje je pretočeno u balet "Labudovo jezero" u tumačenju Vasilija Medvedeva.

Sezona će biti obilježena i činjenicom da je u njoj NP ugostio niz umjetničkih ansambala iz cijele BiH, susjednih država pa čak i Engleske, a bilo je i koproducent nekoliko festivalskih manifestacija, od kojih se izdvajaju Festival Sarajevska zima, Internacionalni teatarski festival MESS te Sarajevo film festival.

Gojer svim poklonicima teatarske čarolije obećava zanimljivu i bogatu novu 2006.-2007. teatarsku sezonu.

Ona će početi premijernom izvedbom predstave "Prvi put s ocem na izbore" Abdulaha Sidrana koju će režirati Sulejman Kupusović, a bit će izvedena i operna predstava Donicetija "Ljubavni napitak". Kraj godine ponovo će biti u znaku baleta uz izvedbu "Izložba slika" bh. kompozitora Julija Marića.

Krajem novembra ova će kuća proslaviti i značajan jubilej. Naime, cijela sedmica bit će posvećena obilježavanju 60 godina Opere NP Sarajevo i 85 godina Narodnog pozorišta, kada će Opera, Drama i Balet izvesti po dvije reprezentativne predstave. Ovaj jubilej bit će obilježen i izdavanjem dviju publikacija posvećenih ovim godišnjicama.