Kultura
0

Goethe-institut: Natječaj za fotografe i prozne stvaraoce

FENA
Goethe-institut BiH raspisuje natječaj za slanje proznih i fotografskih radova za projekt radnog naslova "U potrazi za izgubljenim".

Cilj projekta je ovjekovječiti one dijelove BiH koji nestaju ili poprimaju sasvim novi oblik kao posljedica velikih ekonomskih, društvenih i političkih promjena koje su se odvile u protekle dvije decenije, a imaju povijesno-kulturni značaj.

Izabrani prozni radovi i fotografije bit će objavljeni u publikaciji. Fotografski radovi bit će dio zajedničke izložbe postavljene u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Aplicirati mogu sve osobe, koje žive ili su rođene u BiH, ali i mladi umjetnici koji žive u inostranstvu a porijekom su iz BiH.

Fotografski radovi mogu uključivati pojedinačne građevine bitne za BiH, ali i predjele, sela, naselja i gradove. Fotografije, u boji ili crno-bijele, u slučaju da su rađene u digitalnom formatu se dostavljaju na CD-u, u rezoluciji 300 dpi. Fotografije rađene analogno se šalju otprintane (format A4). Fotografi mogu predati do tri fotografije.

Prozni radovi se mogu predati na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, pisani ćiriličnim ili latiničnim pismom. Dužina teksta mora biti između 15.000 i 30.000 znakova. Svaki autor može predati po jedan tekst.

Učešćem na ovom natječaju autori prenose organizatorima ekskluzivno pravo na publiciranje i/ili prevođenje nagrađenih tekstova i/ili fotografija za period od tri godine nakon otvaranja natječaja.

Uz rad se obavezno šalje i prijavni formular koji se može downloadirati na www.goethe.de/BiH.

Svaki prozni i fotografski rad koji bude uvršten u publikaciju i/ili izložbu bit će nagrađen novčanom nagradom. Za izbor nagrađenih radova odgovoran je Goethe-institut BiH a o rezultatima natječaja učesnici će biti pismeno obaviješteni u septembru.

Poziv je otvoren do 1. jula, saopćeno je iz Goethe-instituta BiH.