{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica smrti Lazara Drljače, "posljednjeg bosanskog bogumila"

F
14.7.2012. u 17:05
10
10
Godišnjica smrti Lazara Drljače, "posljednjeg bosanskog bogumila"
10
Godišnjica smrti Lazara Drljače, "posljednjeg bosanskog bogumila"
Akademski slikar Lazar Drljača umro je u konjičkoj bolnici 13. jula 1970. godine, a sahranjen je kao "posljednji bh. bogumil" 15. jula ispred Šantića vile na Borcima, gdje je i živio svojih 40 posljednjih godina.
Drljača je bio "zatočenik ljepote", njemu su mnogi slikari zavidjeli što je uspio da potpuno uklopljen u prirodni ambijent živi svoje slike. Drljača je Konjicu dao značajnu notu umjetničkog, duhovnog bogatstva, notu svoje posebnosti, a mnoge Konjičane inspirisao je da postanu slikari.

Na bečkoj akademije za likovnu umjetnost diplomirao je 1910. godine, a poslije Pariza i Sarajeva 1931. nastanjuje se na Borcima. Od 1960. živio je u Šantića vili pored koje je i sahranjen, uz spomenik od komada hrastovog stabla.

Njegova želja da na grobu ima stećak ispunjena je 15. maja 2010. godine kada je organizacija "Slavika" postavila stećak na kojem piše: "Nek se zna, da otkad na mene postaviše stećak ni putnici po zemlji ni zvijezde po nebu ne mogu da zalutaju. Mrtav živima postah putokaz".

Drljača je živio i radio u Parizu i Rimu, a izlagao je u Beogradu, Sarajevu, Mostaru i Konjicu, a osjećao se posljednjim bosanskim bogumilom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: