Istaknuti bh. umjetnik
0

Godišnjica smrti Kemala Hrustanovića

Sarajevo-x.com
Na današnju godišnjicu smrti istaknutog bosanskohercegovačkog filmskog i tv stvaraoca, scenografa i profesora Kemala Hrustanovića, predstavnici Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i članovima porodice Hrustanović položili su cvijeće na njegovu humku na groblju Bare.

"Ovaj gest Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo znači mi mnogo, jer ste među prvima koji su se sjetili da se danas navršava godina od Kemalove smrti. Hvala Vam što se sa pijetetom sjećate Kemala i na taj način odajete priznanje njegovom radu i doprinosu bosanskohercegovačkoj kinematografiji", kroz suze je rekla Kemalova supruga, Zumreta Hrustanović.

Hrustanovića će filmska i pozorišna publika u BiH i regionu pamtiti po izuzetnim scenografskim i kostimografskim rješenjima u velikom broju pozorišnih predstava i filmova. Jedan je od najznačajnijih scenografa kojeg je bh kinematografija ikada imala. Diplomirao je na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu 1969. godine i specijalizirao se za projektiranje enterijera, sajmova i izložbi. Karijeru počinje na televiziji gdje dvadeset godina radi kao glavni scenograf TV Sarajevo. U tom periodu radio je scenografije za serijale "Tale", za koju mu je pripala godišnja nagrada JRT za scenografiju, te "Porobdžije", "Kože" i "Aleksa Šantić", kao i dugometražni igrani film "Moj brat Aleksa" u režiji Aleksandra Jevđevića.

Vrlo brzo se uključuje i u filmsku produkciju, i radi na filmovima "Gazija", "Kuduz", "Ovo malo duše", "Sjećaš li se Dolly Bell", "Praznik u Sarajevu" i mnogim drugim. Rat provodi u opkoljenom Sarajevu, gdje radi pri filmskoj kući "SAGA" na kratkim, igranim i dokumentarnim filmovima, te arhivskom materijalu o Sarajevu tog vremena. Bio je aktivan i u pozorištu gdje je osim scenografije radio i kostim. I u tom mediju ostvaruje zavidne rezultate i mnoge nagrade.

Kemal Hrustanović sigurno ima najviše zasluga na obnovi bosanskog filma poslije rata gdje je praktično bio nezamjenjiv. Radi na filmovima "Savršeni krug" Ademira Kenovića, "Remake" Dine Mustafića, "Gori vatra" Pjera Žalice, "Ljeto u zlatnoj dolini" Srđana Vuletića i "Grbavica" Jasmile Žbanić. Smrt ga je zatekla dok je radio na filmu ”Snijeg” redateljke Aide Begović, koji je otvorio ovogodišnji SFF.

Osim domaćih, Kemal Hrustanović je bio angažovan i na koprodukcijama i stranim produkcijama kao što su "Welcome to Sarajevo" Michaela Winterbottoma, "Karaula" Rajka Grlića i "Konjanik" Branka Ivande za kojeg dobija i drugu Zlatnu Arenu na pulskom festivalu. Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.