{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnje nestaje desetine stećaka

F
17.7.2008. u 12:38
0
6
Godišnje nestaje desetine stećaka
0
Godišnje nestaje desetine stećaka
Mjesto i ostaci graditeljske cjeline - Mir-Muhamedova džamija (Mehmed i Mustajbegova džamija) u Čajniču i historijska građevina - Vatrogasna kasarna u Sarajevu dva su dobra koja je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenicima.
Kako je na današnjoj pres konferenciji rekla predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo razmatran je i prijedlog odluke o proglašenju historijskog područja - Nekropola sa stećcima na lokalitetu ''Grčko groblje'' i nišani na lokalitetu ''Svatovsko groblje'' (Greblje) u selu Donji Močioci, te općina Stari Grad - Sarajevo nacionalnim spomenikom BiH i prijedlog odluke o proglašenju historijskog područja Donji Bakići, Olovo, nacionalnim spomenikom BiH.

Međutim, kako se radi o lokalitetima koji nisu samo historijsko nego i prirodno naslijeđe Komisija će ova dva dobra još razmatrati.

Ševo je istakla da se nastavlja rad na serijskoj nominaciji nekropola sa stećcima za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. U ovaj projekt bit će uključene i Srbija, Crna Gora te Hrvatska.

BiH je matična zemlja za ovaj projekt, a sve će zemlje zajedno pripremati nominaciju. Za sada su započeti dogovori sa nadležnim predstavnicima Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Ševo je istakla loše stanje kada je riječ o ovim vrijednim spomenicima, na šta utiče kako priroda, tj. atmosfera, tako i ljudski faktor.

"Svake godine gubimo na desetine stećeka, a svake decenije na stotine", istakla je Ševo.

Na pres konferenciji bilo je riječi i o učešću predstavnika Komisije na sastanku projekt koordinatora pilot projekta lokalnog razvoja - komponenta C Regionalnog programa za kulturno i prirodno naslijeđe u jugoistočnoj Evropi, te o aktivnostima na pilot projektu lokalnog razvoja "Arheološko-prirodni park Donja Dolina-Bardača".

Komisija aktivno učestvuje i u svim aktivnostima na izradi Zakona o kulturnom naslijeđu, informirala je Ljiljana Ševo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: