Položeno cvijeće na mezar
0

Godina dana od smrti Safeta Isovića

Sarajevo-x.com
Danas se navršila godina dana od preseljenja na ahiret Safeta Isovića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika i doajena sevdalinke, ali i poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. Tim povodom, delegacija Kantona Sarajeva, predvođena predsjedavajućim Skupštine KS Denisom Zvizdićem, dopredsjedavajućim Ivicom Šarićem i Svetozarom Pudarićem, te ministrom kulture i sporta Emirom Hadžihafizbegovićem položila je cvijeće na mezar velikog čovjeka i pjevača-sevdalije Safeta Isovića u haremu Alipašine džamije.

Safet Isović je više od 50 godina komponovao i pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava na hiljade sevdalinki. Sajo, kako ga je narod od milja zvao, svojom je specifičnom izvedbom i poimanjem oplemenio sevdah i ostao jedan od časnih umjetnika koji se pridržavao onoga što je svima dužnost i obaveza, a to je da čuvamo i njegujemo muzičko blago naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Snimio je brojne sevdalinke za Arhiv Radija Sarajevo, uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz. Neki od njegovih antologijskih snimaka su "Đul Zulejha", "Boluje Hanka Prijedorka", "Braća Morići", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Mujo kuje konja po mjesecu", "Moj dilbere", "Kiša bi pala", "Mujo đogu po mejdanu voda", "Od sveg' me je sačuvala majka", "Kolika je šeher Banja Luka", "Put putuje Latif-aga", "Zmaj od Bosne".

Također su važne i brojne i njegove novokomponovane pjesme, koje su se dobrim dijelom oslanjale na tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku. Među njima se ističu "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Zelen orah od roda se savija", "Bosno moja", "Na mezaru majka plače", "Šta se ovo Bosnom čuje", "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo", "Pjevaj Bosno, pa me razveseli", "Šeher grade, Banja Luko mila"… Mnoga priznanja, plakete i povelje svjedoče o njegovoj veličini, među njima Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, te 35 zlatnih i srebrenih ploča.

“Najveći i najznamenitiji pjevač sevdalinki svih vremena nije ostao samo u našim srcima, već i u srcima i sjećanju onih koji su bili prisutni kada je punio velike dvorane ne samo na Balkanu već i u Berlinu, Salzburgu, New Yorku, Frankfurtu, Sofiji, Bagdadu, San Remu, Stockholmu, Sydneyu, Istambulu, Parizu….Bio je i ostao ljudska gromada. U životu i u umjetnosti”, rečeno je ovom prilikom.