Kultura
0

Godina dana od izlaska uspješne knjige "Bore oko očiju" bh. blogera Saudina Bećirevića

Sarajevo-x.com
Prošlo je tačno godinu dana od promocije knjige "Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika", autora Saudina Bećirevića. Saudin Bećirević je bloger, autor ove knjige, nekad bosanski vojnik, a danas project manager, dok je izdavanje ove knjige projekat Jasminka Halilovića.

Promocija knjige je napravljena 15 godina nakon prvog pucnja koji se desio 4.4.1992. godine. Rat je trajao četiri godine, ali je mnogo duže trebalo Saudinu da skupi hrabrost i s nama podijeli ono što je u ratu zapisao. Počeo je na blogu, 2005. godine. Njegov blog uskoro postaje najposjećeniji na bh. blog alatu www.blogger.ba, a do danas ostaje jedan od najposjećenijih sa blizu 600.000 unikatnih posjeta. Slijed poteza je bio logičan, ali eto, na njeg se čekalo dok ja nisam došao do bloga, kaže Jasminko.

"Knjigu sam odmah zamislio, javio se autoru i krenuli smo u realizaciju tog projekta u proljeće 2006. godine. Promocija na simboličan dan, 4.4.2007., desila se u Domu Mladih, a Oslobođenje je zabilježilo najveću promociju knjige u BiH ikada", kaže Halilović.

"Šta se dalje dešavalo? Knjiga postaje iznimno tražena za naše uslove, pa shvatamo da je i tiraž od 2.000 primjeraka mali. Nakon nekoliko neslužbenih informacija iz knjižara o tome da se radi o najtraženijoj i najprodavanijoj knjizi, stiže i prva službena potvrda. Na Sajmu knjige i učila u Skenderiji 2007. godine, knjiga biva najprodavanija knjiga u konkurenciji domaćih autora", dodaje Halilović.

Recenzije su stizale na e-mail adrese Saudina i Jasminka sa svih krajeva svijeta. Čitaoci su se pokušavali pretplatiti na nastavak teksta koji će se naći u drugoj Saudinovoj knjizi. Nakon pet promocija u BiH, počeli su stizati pozivi za promocije u drugim gradovima. Ali i pozivi na promocije širom svijeta, od kojih su neke i realizirali.

"U decembru 2007. bili smo na turneji u Danskoj i Švedskoj. Zanimljivo je da su i gore mnogi već raniji bili nabavili knjigu, što preko službene web stranice knjige, što u BiH kada su dolazili. Jedanaest promocija, koliko smo održali u devet gradova, ostaje za nas lijepo iskustvo, a za knjigu "Bore oko očiju" važan dio puta koji treba proći", ističe Jasminko Halilović.

U martu 2008. autor i izdavač knjige su trebali krenuti na turneju u Norveškoj, ali je odgođena za jesen. Sada već najavljuju da u oktobru/novembru 2008. stižu u Norvešku. Turneja će još biti, sigurno u Americi, i još možda u Evropi.

"Nije ova knjiga možda toliko specifična po prodaji, po marketingu, web stranici, ali sigurno jeste po broju suza koje su nakon čitanja i na promocijama isplakane. Specifična je po radoznalim očima malih djevojčica u Švedskoj, koje su mirno slušale sat vremena Saudinovu priču.

Rekao mi je Vehid Gunić jednom da je dobra knjiga ona koju bar jedan čovjek uzme sa police, i pritom mu bude od koristi. Knjiga "Bore oko očiju" je onda odlična knjiga, jer sam siguran da je hiljadama ljudi koje su je pročitali u zadnjoj godini bila od koristi da obnove sjećanje i nauče mnogo toga.

Kada će biti, i hoće li biti drugog izdanja ne znam. Znam da uskoro slijedi nastavak knjige "Bore oko očiju", koji nosi naziv "Na putu u nepoznato"", zaključuje izdavač knjige Jasminko Halilović.