Kultura
0

Gobac otvara Dane Zagreba u Sarajevu: Ovo je međudržavna razmjena kulture

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izložbom slika legendarnog frontmena grupe Psihomodo Pop, Davora Gobca, večeras će u kinu Meeting Point u Sarajevu biti otvorena manifestacija Ja BiH... pet dana Zagreba u Sarajevu, koja se u glavnom gradu BiH održava četvrti put.

Vođeni uspjehom ranijih godina, organizatori, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH Zagreb i HKD Napredak Sarajevo, su pripremili bogat program u kojem će publika imati priliku pogledati filmove, predstave, prisustvovati promociji knjige i modnoj reviji te koncertu grupe Psihomodo Pop.

Direktor Udruge Ismet Efendić je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da manifestacija ima za cilj povezati dva grada i dvije države te potaći umjetnike i publiku da se druže.

Najviše pažnje privlači izložba slika Davora Gobca, koji je u svom stilu prokomentirao da se osjeća kao Brežnjev i da nikada nije dobio toliko mikrofona te je kazao da je za njega manifestacija međudržavna razmjena kulture te da mu je drago da je dio te razmjene.

"Izložba je retrospektiva posljednjih 20 godina. Izložio sam 18 komada koji su u mom vlasništvu i nisu na prodaju. Osim toga, sutra možete doći gledati najbolji rock'n'roll na svijetu, a to je Psihomodo Pop koji slavi 30 godina postojanja i ima novi singl 'Zločest k'o pas'", kazao je Gobac. Objasnio je da je počeo slikati kao dijete, jer ga je to smirivalo.

"Nikada nisam mislio da bih mogao nešto od toga napraviti, ali danas je iza mene 30 ili 40 izložbi", rekao je frontmen Psihomodo Popa.

Osim njegove izložbe, večeras će u Meeting Pointu biti prikazan film "Sonja i bik" rediteljice Vlatke Vorkapić. Ona je kazala da je riječ o romantičnoj komediji koja je napravljena da zabavi.

Umjetnički direktor Udruge Ja BiH Ivica Propadalo najavio je da će najesen biti održani Dani Sarajeva u Zagrebu na kojima će se, između ostalih, predstaviti Magacin Kabare, Laka i Paranoid Android.

U programu Dana Zagreba u Sarajevu će biti upriličene i projekcije filmova "Blokada", "Noćni brodovi", "Pismo ćaći" i 'Cvjetni trg", tu su i Crveni nosevi - Klaunovidoktori, jedna monodrama, promocija knjige i modna revija.

Ulaz na sve programe je besplatan.