Mlada Mostarka
541

Glumica Fatima Kazazić: Svi su "slobodni", ali to je krik zatočenosti i bježanje od samog sebe

Piše: El. B.
Fatima Kazazić (Foto: D.S./Klix.ba)
Fatima Kazazić (Foto: D.S./Klix.ba)
Mladoj glumici Fatimi Kazazić je u "Narodnoj drami", novoj predstavi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) koja će u subotu biti premijerno odigrana, povjerena jedna od glavnih uloga. Fatima utjelovljuje lik Anke koja se zaljubljuje u Branku i koja se, zbog patrijarhalnog društva u čijim okovima i danas živimo, bori za slobodu koja je postala luksuz.

"Tako je i u današnjem svijetu. Svi su kao slobodni, rade šta im je volja, objavljuju različite fotografije, oblače se oskudno, provokativno, curice izgledaju kao djevojke, momci se uređuju, lickaju... Ali u suštini, sve to je jedan veliki krik zatočenosti. Vapaj i bezuspješno probijanje zidova. To su podvojeni životi građeni tuđim očima, bježanje od samog sebe da bi bio lajkovan i obožavan", rekla je na početku razgovora za Klix.ba.

Dodaje kako je sloboda rijetko stvar vlastitog izbora i naglašava da biti svoj i biti slobodan, u pravom smislu te riječi, sa sobom nosi mnogo rizika.

"Kada govorim o slobodi i konzervativnom društvu ne mislim da se razlikujemo od većine svijeta. Ali ako govorimo o LGBT populaciji i odobravanju iste, naše društvo je jako zatvoreno", rekla je.

Režiju predstave "Narodna drama" potpisuje Boban Skerlić, jedan od najkreativnijih filmskih, serijskih i pozorišnih scenarista i reditelja u Srbiji. Fatima nam priča kako su se upoznali na audiciji te kako je odmah poželjela raditi s njim.

"Već tada mi je godila njegova energija i način na koji smo radili improvizacije. U našem poslu se jako brzo čuje o nečijem lošem radu, a o njemu sam čula samo najbolje i to mi je mnogo značilo. Boban tačno zna šta i na koji način treba da mi kaže kako bi na sceni dobio ono što želi. Nudi mnogo podrške, razumijevanja i povjerenja", rekla je.

Lično i glumačko sazrijevanje

Fatima trenutno pohađa master studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Priča nam kako joj je najteže bilo na prvoj godini jer je to podrazumijevalo odlazak od roditelja te na trećoj godini kada je zapravo naučila kako se smjelo i slobodno baviti glumom.

"Prva godina studija je bila snalaženje i preživljavanje i zaista sam za jako kratak period morala postati odrasla i odgovorna osoba. Do treće godine sam sigurno tapkala u mjestu, jer sam tek tada bila spremna ići van svoje zone komfora, baciti se u nepoznato, otkriti nove stvari o sebi, biti smjela, samu sebe 'izuti iz cipela', iznenaditi se svojim djelovanjem na sceni i ne bojati se eventualnih grešaka. Naučila sam greške pretvoriti u lekcije i ići dalje", rekla je.

Među prvim rezultatima njenog truda i rada svakako je uloga u filmu "The life of flowers" koju je Fatima ostvarila na trećoj godini studija.

"Film je snimao Jimmy Bontatibus, mladi režiser iz Seattlea. Snimanje je bilo zanimljivo jer je stvarni svijet filma potpuno drugačiji od onoga što sam zamišljala. Najuzbudljivije od svega je bilo premijerno prikazivanje filma na SFF-u. Sjedila sam u publici i bilo mi je jako čudno gledati sebe na velikom platnu", rekla je.

Ljubav prema pozorištu

Tokom studija Fatima je bila dio brojnih projekata koje je publika mogla pogledati na Otvorenoj sceni Obala. Nedavno je sa Amilom Terzimehić izvela predstavu fizičkog teatra "Elektra", rađenu prema motivima mita o Elektri, koja je ujedno bila i ispit iz pokreta, plesa i kondicione pripreme glumca.

"Jako smo ponosne i sretne rezultatom i radujemo se što ćemo nastaviti igrati naš ispit kao predstavu. Profesori su ponosni, publika oduševljena, a nas dvije smo napravile ne jedan, nego nekoliko koraka u karijeri. S obzirom na to da je riječ o neverbalnom teatru tokom kreiranja 'Elektre' smo objedinile razne tehnike koje posjedujemo kroz stilove plesa, pokreta i raznih borilačkih vještina, a kroz mentorstvo profesora: Jasne Žalice, Sanje Burić, Mersada Čuljevića i Emira Fejzića", rekla je naglašavajući kako je Otvorena scena Obala najbolja stvar koja se mogla dogoditi studentima Akademije scenskih umjetnosti.

Osim glume, Fatima voli ples i animirane filmova. Otkrila nam je kako je tokom studija radila sinhronizaciju jednog animiranog filma te kako bi se ponovo voljela okušati u tome. No ipak, njena najveća ljubav je pozorište.

"Disanje i šuškanje te mase preko puta mene daje poseban osjećaj postojanja i odgovornosti. Trema koju imam prije svake predstave, posebno tih nekoliko minuta dok publika ulazi u salu, je ogromna. Ta vrsta adrenalina se ne može mjeriti ni sa čim", rekla je.

Priča nam kako njen radni dan ponekad traje i 14 sati, ali to joj ne pada teško jer radi posao koji voli.

"Živim svoj san. Naravno, postoje teški dani, loši periodi, ali mnogo je lakše kad imate ličnu satisfakciju u svemu tome", rekla je Fatima na kraju razgovora za Klix.ba.