Objavljena selekcija
56

Glumica Daria Lorenci Flatz članica žirija 9. Juventafesta

I. S.
Daria Lorenci Flatz
Daria Lorenci Flatz
Deveti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će održan u Sarajevu od 8. do 12. septembra. Članovi žirija će biti glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin Hamzagić.

Daria Lorenci Flatz, rođena Sarajka s adresom u Zagrebu, blista na sceni i gradi bogatu karijeru ne samo na velikom platnu. Na prošlogodišnjem Pulskom filmskom fesitvalu osvojila je Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu u debitantskom filmu "Mater" reditelja Jure Pavlovića. Pamtimo je, između ostalog, i po glavnoj ulozi u filmu "Teško je biti fin" reditelja Srđana Vuletića. Od 2011. članica je Drame Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih teatarskih, filmskih i televizijskih glumica. Od 2008. do 2011. godine bila je u stalnom angažmanu u Gradskom kazalištu "Trešnja".

Predstave "Mali Agaton", "Ko je meni Antigona", "Životinjska farma", "Razredni neprijatelj" i "Most" budnim okom pratit će i Trebinjac Željko Milošević, reditelj i suosnivač jedne od prvih nezavisnih kulturnih scena u BiH "Alternative Rhinocervus" 1986. godine. Osnivač je Kulturne scene "Male stvari" u okviru koje 2006. pokreće interdisciplinarni fest "Dani Malih stvari". Nagrađivan je za svoja glumačka, rediteljska i scenska postignuća, kao i pedagoški rad s djecom.

S Dariom Lorenci Flatz i Željkom Miloševićem stručnu riječ o predstavama 9. Juventafesta dat će i Nermin Hamzagić, sarajevski reditelj, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj pozorišni i filmski rad, a među kojima su i Nagrada ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu za film "Pun Mjesec" te Specijalna nagrada žirija Sarajevo Film Festivala i nagrada za najbolji kratki film BH Film Festivala u New Yorku za film "Kalo".

Selekciju 9. Juventafesta čine:

  • "Mali Agaton", režija: Milan Bogdanović, Dis - Pozorište mladih Banja Luka, Bosna i Hercegovina

  • "Ko je meni Antigona?", režija: Uroš Mladenović, Teleport teatar i Omladinska pozorišna scena Paraćin, Srbija

  • "Životinjska farma", režija: Darijan Mihajlović, Omladinsko pozorište DADOV, Srbija

  • "Razredni neprijatelj", režija: Igor Pavlović, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija

  • "Most", režija: Miroljub Mijatović i Ermina Nišić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina

Više informacija na web stranici i Facebooku.