Kultura
1

Glumci Kamernog teatra 55 publici obećali pravi užitak u predstavi "Ljupaf"

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pozorišna predstava "Ljupaf", čiju režiju potpisuje američki glumac, reditelj i profesor Ronald Rand, a uloge tumače Zana Marjanović, Muhamed Hadžović i Moamer Kasumović, premijerno će biti izvedena u Kamernom teatru 55 u petak, 25. oktobra, u 20 sati. Autor teksta je Murray Schisgal.

"Ljupaf" je priča o ljubavnom trouglu između dva prijatelja, materijaliste Milta i nonšalantnog Harryja. Njih dvojica se sasvim slučajno susreću na mostu, a Milt sprečava Harryja da skoči u rijeku. Obojica su podjednako nezadovoljni svojim životima, a Milt zaključuje kako bi Harryju mogao "utrpati" svoju suprugu Ellen i tako se rješiti svog najvećeg problema te potom nastaviti život s ljubavnicom.

Troje glumaca koji tumače likove ove u svijetu često izvođene predstave, na konferenciji za medije danas su kazali kako su istinski uživali dok su je spremali te da su iskustva stečena u radu sa Ronaldom za njih bila veoma dragocjena.

Ova komedija je u Kamernom teatru već bila postavljena krajem šezdesetih godina prošlog vijeka i bila je najizvođenija, sa više od 200 repriza. Primjera radi, na Broadwayju je izvedena više od 900 puta.

Dragan Jovičić, direktor sarajevskog Kamernog teatra 55, pojasnio je da je predstava prvi put na Broadwayju postavljena 1964. godine, a dvije godine kasnije ju je mogla vidjeti i sarajevska publika.

Reditelj Rand je kazao da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa talentiranim glumcima i produkcijskim timom.

"Zahvalan sam na prilici da budem ovdje i radim sa ovim talentiranim glumcima koji imaju tako duboke duše, koji su me duboko dirnuli i od kojih sam ja također učio. Komad 'Ljupaf' se dotiče teme koja nam je svima važna, a to je ljubav. Ono što je čini komičnom su odnosi između ovih likova, supružnika i neobičnog lika Harryja. Blesave stvari koje se dešavaju među njima odgovaraju i na pitanje s kojim se svi susrećemo svakodnevno, a to je kako se nositi sa životom. Ovo nije samo komedija, već i komad koji govori o stvarima koje su veoma važne i otvaraju put ka savjesti", rekao je Rand.

Glumica Zana Marjanović je dodala kako zvuči nevjerovatno da su uopće imali priliku raditi sa Ronaldom Random.

"Kada se dese ovako lijepe stvari, onda je to bogatstvo koje se rijetko stječe i ja sam veoma zahvalna na tome".

Rad na ovoj predstavi je bio uživanje i za Muhameda Hadžovića, koji tumači lik Harryja. Kaže kako se nada da će se predstava dugo održati na pozorišnim daskama i da je siguran da će i publika uživati.

Moamer Kasumović, koji tumači lik Milta, dodaje kako je iza ekipe predstave fenomenalnih 40 dana rada, koji su ga ispunili i naučili nečemu novom.

"Nadam se da će se publika ne samo nasmijati, već da će i razmisliti o onome o čemu mi govorimo kada izađu iz Kamernog. Predstava je zabavna, ali ima i edukativni karakter", kaže Kasumović.

Prvi dio predstave traje sat i 10 minuta, a nakon 15-minutne pauze, slijedi još 50 minuta.

Jovičić je izrazio zahvalnost Američkoj ambasadi, kao i drugim sponzorima, te kako je rekao, neimenovanim prijateljima Kamernog koji su donirali određenu opremu i štampali plakate za ovu predstavu.