Creative Europe
159

Glumci i režiseri iz Francuske i Italije na radionici Studio Teatra u Zenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Desetak glumaca i režisera iz Italije i Francuske ovih dana u Zenici prolazi kroz radionicu "Odraz u vodi" koju realizuje Studio Teatra, partner u projektu kojeg finansira Creative Europe, što je veliki uspjeh za ovu mladu ekipu.

Studio Teatar iz Zenice jedna je od najproduktivnijih organizacija u oblasti kulture i to ne samo u Bosni i Hercegovini nego i mnogo šire. Ovih dana su započeli implementaciju još jednog međunarodnog kulturnog projekta pod nazivom "Odraz u vodi". Radi se o projektu koji se realizuje u saradnji sa partnerima iz Francuske (Procédé Zèbre , Vichy) i Italije (Lelastiko-Compagnia di danza, Brescia). Ovo je drugi projekat Studio Teatra koji se realizuje pod pokroviteljstvom Creative Europe.

Kako nam je rekao Nusmir Muharemović, direktor Studio Teatra, projekat "Odraz u vodi" je međunarodni kulturni projekat koji se bavi kulturom sjećanja prije svega. Postavlja pitanja: Šta nas je historija naučila? Da li nam se historija ponavlja? Zašto? Šta nam je svima zajedničko? Po čemu se razlikujemo?

Muharemović je izjavio da su ponosni što je Studio Teatar partner u ovom, još jednom, velikom i značajnom kulturnom projektu.

"Ovo je još jedna u nizu nagrada i priznanja za naš rad. U samo dvije godine biti dio dva velika projekta koje podržava Kreativna Evropa je san svake organizacije u oblasti kulturnog stvaralaštva. Ovih dana u Zenici smo ugostili umjetnike iz Italije i Francuske, njih ukupno devet koji zajedno sa našim umjetnicima intenzivno. Glumimo, sviramo, plešemo, pjevamo, tragamo, sjećamo se, istražujemo, postavljamo pitanja. Marina Rossi, Fabrice Dubusset, Arnaldo Ragni, Thomas Steyaert samo su neki od voditelja radionica od kojih ćemo učiti, s kojima ćemo raditi i dijeliti scenu", kazao je Muharemović te dodao:

"Ono što mi je također lično drago je to da su u projekat uključeni I mladi koji su članovi Art sobe koju vodi glumica Lana Delić. Radimo u nedavno obnovljenom prostoru HKD Napredak Zenica koji zaista izgleda prekrasno."

Projekat ima za cilj brisanje formalne granice između učenja i umjetničkog stvaralaštva. Teži da pozorišno stvaralaštvo i praksu učini srcem cjeloživotnog, multisektorskog i multidisciplinarnog procesa učenja, stavljajući u središte dinamike sticanja vještina, iskustava, znanja i kreacija.

Prvi dio projekta baziran je na nizu teatarskih, muzičkih, književnih, i sličnih radionica koje za cilj imaju istraživanje kulturnog naslijeđa, razmjenu iskustava među učesnicima iz tri države i kreiranje metodologije na osnovu koje će se u naredne dvije godine implementirati niz aktivnosti planiranih projektom.

Jedna od aktivnosti je i produkcija predstave u kojoj će učestvovati autori, umjetnici, glumci, muzičari, performeri, plesači, zajedno sa amaterima i mladima koji će biti uključeni u projekat. Predstava će imati svoju Evropsku turneju povezujući Vichy, Sigmaringen, Beč, Cluj i Temišvar, Sarajevo, Zenicu, Bresciu i Oulx.

Upravo ovih dana u prostorijama HKD Napredak u Zenici održavaju se teatarske radionice u kojima učestvuju umjetnici iz tri partnerske organizacije. Već narednog mjeseca umjetnici će se ponovo sastati u Francuskoj na sedmodnevnim radionicama koje će biti nastavak procesa započetog u Bresci i Zenici.

Arnaldo Ragni iz Italije u izjavi za Klix.ba je kazao da je organizacijski program koji je osmislio Studio Teatar zaista kvalitetan, inovativan te da dvorana u kojoj rade i sve izgleda evropski.