Kultura
0

Glumac Sead Bejtović otvara igre u Jajcu

FENA
Pozorišne igre dvadest i sedmi put bit će održane ove godine u Jajcu od 7. do 14. juna. Odlukom selektora Igara prof. dr. Sulejmana Boste u programu će učestvovati sedam predstava. Igre će otvoriti Teatar Kabare Tuzla, predstavom "Tvrđava", Meše Selimovića u režiji Vlade Keroševića.

Publika u Jajcu moći će pogledati i slijedeće predstave: "Malograđanska svadba" Bertolda Brehta, u režiji Jovice Pavića, Narodnog pozorište Tuzla; " "Nakaze" Lutz Hubnera u režiji Dine Musatafića, Pozorišta mladih Sarajevo; "Bog, rat i ostalo"JC. Grumberga u režiji Aleša Kurta SARTR-a; "Ujak Vanja" Antona P. Čehova u režiji Ozrena Prohića, Kamernog teatara 55; "Tri sestre" Antona P. Čehova u režiji Đurđe Tešić, Narodnog pozorišta RS-a Banja Luka; "Igra plakanja" Almira Imširevića u režiji Gorčina Stojanovića Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ove godine ključ grada Jajca bit će u rukama glumca Seada Bejtovića, koji će i otvoriti 27 Pozorišne/kazališne igre u Jajcu.

U pratećem djelu programa bit će upriličeno otkrivanje spomen ploče Reihanu Demirdžiću i Rudiju Alvađu povodom dvadeset godina od njihove smrti, kao i program Sjećanja na umjetničko djelo ova dva bh. glumca.

Osim toga bit će upriličeno i otvaranje izložbe slikara Samira Hazbića, te Dan posvećen mladima u okviru kojeg će van konkurencije biti igrana predstava Aladin, Nenada Veličkovića i Kaće Dorić u režiji Kaće Dorić i produkciji Pozorišta mladih iz Sarajeva.

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu: Mladen Bićanić, teatrolog iz Zagreba, Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih, Admir Glamočak glumac, Nataša Glišić teatrolog iz Banje Luke i Mustafa Skopljak vajar iz Sarajeva. A svoj sud dat će kao i svake godine i žiri publike.