O novom projektu
125

Glumac Davor Sabo: Nedovoljno se bavimo temom nasilja

L. K.
Glumac Davor Sabo svojim je značajnim ulogama, velikim talentom i predanošću radu osvojio publiku i postao prepoznatljivo lice bh. glumišta. Predstava "Bullying Collection" u kojoj ima ulogu imat će premijeru već sutra u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).
Predstava Bullying Collection novo je teatarsko ostvarenje reditelja Aleša Kurta, a ekipa na probama aktivno radi od sredine ove godine. Bavi se tematikom nasilja i zlostavljanja iz raznih aspekata, kako bi je što bolje prikazala publici i skrenula pažnju na ovu temu. Upravo tim povodom razgovaramo s mladim glumcem koji nam objašnjava da je ova tematika veoma aktuelna, izuzetno prisutna i, nažalost, nedovoljno tretirana u našem društvu.
Proba predstave
Proba predstave "Bullying Collection" / Kurt i Sabo (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Svako od nas, bez iznimke, ima iskustva s nekom vrstom nasilja. Nije važno da li se našao u ulozi nasilnika, žrtve ili posmatrača. Bullying često ima tragičan kraj, svjedoci smo mnogih samoubistava, ubistava i mnogih drugih psiho-fizičkih posljedica nasilja. Zbog toga je neizmjerno važno baviti se ovom temom, jer bukvalno utječe na tok i razvoj naših života i ličnosti", govori Sabo.

Kroz razgovor nam približava ono na čemu je ekipa vrijedno radila od juna ove godine. Potrudili su se pokriti cijeli spektar likova, od nasilnika, preko posmatrača, pa do žrtve.

"Izuzetno težak, rekao bih i najzahtjevniji proces u mojoj dosadašnjoj karijeri koji je zahtijevao dubok emotivni upliv u materijal. Svakom karakteru i situaciji sam posebno posvetio pažnju i pokušao ih sagledati iz što više uglova kako bi bili što vjerodostojniji", kaže.

Izražava zahvalnost i ponos kada je riječ o kolegama iz predstave, kazavši kako je saradnja s njima nešto što mu je umnogome pomoglo da pripremi ulogu, jer su svi pripremi predstave pristupili s nevjerovatnom posvećenošću i ljubavi i samim time ga učinili magičnim.

"Ovo je moja druga saradnja s Alešom i mislim da smo uspjeli otići korak dalje u svom stvaranju, on me nikada ne prestaje oduševljavati i iznenađivati. Uvijek se bavi gorućim, aktuelnim i važnim temama, a posebno me raduje što izazova u radu s njim nikada ne nedostaje. U fokusu njegovog interesovanja je glumac i glumčeva sredstva i to daje jednu ogromnu slobodu, sigurnost i otvara sjajnu mogućnost za kreaciju", objašnjava nam.

Sabo osim predstave "Bullying Collection" igra i u predstavama "Svu moju ljubav", "Jedvanosimsoboakalomistobo", "Dame biraju" i "Gazi Husrev-beže". Nakon sutrašnje premijere zaputit će se na hrvatsku turneju predstave "Dame biraju", a krajem mjeseca počinje rad na novom projektu radnog naziva "Kuća".

[VIMEO]https://vimeo.com/366573832?fbclid=IwAR3gWKlZk9toIhCrPaBh5X8uNJtR_2gpGdfR9c7E9dZRCYLLYv1P08uBgIY[/VIMEO]

"U toku 2018. godine radio sam muzički video s producentskom kućom iz Moskve, a ta je saradnja rezultirala internacionalnim uspjehom pa su me ove godine zvali da idem u Moskvu radi snimanja velike reklame za rusko tržište. To je jedno sjajno iskustvo, rad s vrhunskim profesionalcima i još jedan veliki iskorak u mojoj karijeri. Već planiramo novi i još uzbudljiviji nastavak cijele priče", zaključuje uz osmijeh dodajući kako 2019. godinu smatra najuspješnijom do sada, kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Premijera predstave "Bullying Collection" bit će održana 13. novembra u 20 sati u SARTR-u, dok su reprize zakazane za 14., 15., 18. i 19. novembar.