Kultura
180

Glumac Danny Glover stigao u Sarajevo

Klix.ba
Danny Glover na Aerodromu u Sarajevu  (Foto: SFF)
Danny Glover na Aerodromu u Sarajevu (Foto: SFF)
Poznati holivudski glumac Danny Glover stigao je večeras u Sarajevo, kao gost 19. Sarajevo Film Festivala. On je u glavni grad BiH stigao u ulozi kustosa Fondacije Katrin Cartlidge.

Eminentni glumac se sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo uputio u hotel u kojem će boraviti. Inače, glumac, producent i humanitarac će u Sarajevu predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade Fondacije Katrin Cartlidge.

Danny Glover je prisutan na teatarskim pozornicama i malim i velikim ekranima već više od 25 godina. Kao glumac se pojavljuje u blockbusterima poput serijala "Smrtonosno oružje", sve do malih nezavisnih filmova, od kojih je neke i sam producirao.

Posljednjih godina je igrao u brojnim filmovima, od odlično prihvaćenog "Dreamgirls", reditelja Billa Condona, do futurističke priče "2012." reditelja Rolanda Emmericha. Uz to, Glover je i veoma popularan javni govornik, čija se obraćanja i dirljivi govori mogu čuti u koledžima, na sindikalnim skupovima i poslovnim konferencijama.

Glover je veoma cijenjen i zbog svog aktivizma i dobrotvornog rada, posebno kroz programe koji zagovaraju privrednu pravdu, pružanje zdravstvene njege i obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Africi, za šta je 2006. odlikovan priznanjem DGA Honor, a 2011. je dobio Pioneer Award Državnog muzeja građanskih prava.