Kultura
3

Glumac Armin Omerović: Najteža mi je bila uloga Boška Brkića, sarajevskog Romea

Anadolija
Dajte mi priliku i ja ću je na najbolji način iskoristiti životni je moto glumca Armina Omerovića, koji će narednog mjeseca i diplomirati na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli u klasi profesorice Selme Alispahić. U intervjuu za Anadoliju navodi kako se kao dječak od 14 godina zaputio iz rodnog Orašja u Bosni i Hercegovini u glavni grad Hrvatske Zagreb na svoja prva snimanja. 
Armin Omerović (Foto: Anadolija)
Armin Omerović (Foto: Anadolija)

"Kao dijete iz provincije imao sam pred sobom težak zadatak: dokazati se i uspjeti u Sarajevu i Zagrebu. Za to mi je trebalo duplo više rezultata neko glumcima iz tih gradova", otkriva Omerović.

I uspio je. Već kao tinejdžer sa 15 - 16 godina iza sebe je imao uloge u dva filma: Put lubenica hrvatskog režisera Branka Schmidta i Armin također, hrvatskog režisera Ognjena Sviličića gdje je glumio naslovnu ulogu u istoimenom filmu. 

Vojnik JNA 

"Još kao dječak imao sam priliku i čast raditi i učiti od velikih glumačkih imena kao što su Mustafa Nadarević i Emir Hadžihafizbegović, kao i obići brojne evropske i svjetske festivale. Sve to je utjecalo na mene da u godinama nakon toga još serioznije priđem svakom novom projektu. Za glumca je neupitan rad koji sve rješava. Ostao sam prizemljen čvrsto na tlu bez obzira na ono što sam snimao ili odigrao. To je veoma važno", naglašava Omerović.

Poseban elan za dalji rad dala mu je nominacija za najboljeg mladog glumca ostvarenim u ulogama filmova Put lubenica i Armin 2008. godine na festivalu u Palm Springsu u SAD-u. Sa posebnim pijetetom navodi i saradnju u filmu Halimin put hrvatskog reditelja Arsena Ostojića koji je samo u Hrvatskoj osvojio čak 30 nagrada. 

"Svaki trenutak snimajući kao i radeći iza kamere sa glumcem kao što je Mustafa Nadarević koristio sam kako bi naučio nešto novo. Kada je film Halimin put predstavljen na Berlinale talent kampusu 2012. godine na kojem je dobio sve pohvale to je bio znak da sam dobro uradio posao", priča Armin. 

Glumac Armin Omerović po svom povratku iz Zagreba gdje je bio na snimanju dokumentarne serije od 12 epizoda pod nazivom Crno - bijeli svijet hrvatskog redatelja Gorana Kulenovića otkriva da ga je uloga mladog vojnika JNA posebno dojmila.

"Priča je zabavna, govori o pozitivnim stvarima u JNA sa početka 80-tih godina, i pojavi rokenrola. S obzirom da je moj otac bio u JNA puno mi je svojom pričom pomagao u pripremama za ulogu. I ovdje je bila čast sarađivati sa velikim glumačkim imenima iz regije kao što je glumac Sergej Trifunović", navodi Omerović. 

Dokumentarni serijal Crno - bijeli svijet počet će emitiranje na  Hrvatskoj radioteleviziji krajem godine, a ocijenjen je kao najveći projekat HRT-a u ovoj i narednoj godini. 

No, Armin tu ne namjerava stati. Na ovogodišnjem 20. Sarajevo film festivalu (SFF) bit će prikazana premijera kratkog igranog filma pod nazivom Turist u sklopu projekta "Sarajevo grad filma" koji je rađen na njemačkom i bosanskom jeziku.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Riječ je o ostvarenju u režiji Arijela Shabana s Kosova, u kojem glavnu ulogu osim Omerovića tumači i Michell Diercks iz Njemačke.  Film govori o kulturnim razlikama, gostoprimstvu u smislu našeg ponosa i identiteta, te o tome kako ostatak svijeta doživljava ljude s Balkana, ali i kako mi doživljavamo autsajdere. 

Film na nacionalnoj televiziji Japana pred 16 miliona gledalaca

Ostvarenje je inače, rađeno za potrebe dugometražnog igranog filma "Kvintet" koji se sastoji od pet internacionalnih priča: ostali kratki igrani filmovi, koji su dio omnibusa, snimljeni su u multikulturalnim metropolama Njemačke, SAD, Italije, Libana, BiH i Turske. Tema projekta je „Potraga za identitetom u današnjem svijetu" s fokusom na povezivanje ljudi.  

"Kao dugometražni film Kvintet bit će predstavljen na svjetskim festivalima tako da će imati svoje dvije prezentacije", naglašava Omerović.

Navodi kako mu je jedna od težih uloga bila ona u filmu o tragično preminulim Admiri i Bošku, sarajevskim ratnim Romeom i Julijom čija je ljubav postala simbol opkoljenog Grada Sarajeva, a koji je snimao prošle godine.  

"Igrati sa 23 godine autobiografskog lika bio je veliki zadatak. U potpunosti sam se saživio sa ulogom. Ali, učešće u jednom takvom projektu naprosto oplemeni čovjeka: uloga te vrati u prošlost, tumačiš ulogu koja je ostavila traga i pomogne ti naprosto da promijeniš mišljenje o nekim životnim stvarima. Uloga Boška Brkića za mene je bila posebna jer je on bio rođen 11. augusta, a ja sam 12. augusta", navodi Omerović.

Sa ponosom istiće kako je film o Bošku i Admiri prikazan na japanskoj nacionalnoj televiziji, te da ga je tom prilikom vidjelo čak 16 miliona gledalaca. 

U bliskoj budućnosti u planu glumca Armina Omerovića je rad na projektu sa turskim rediteljom Enesom Atesom, kao i hrvatskim rediteljem Kristijanom Milićem. 

Dok bude pripremao nove projekte i uloge u filmovima glumac Omerović će nastaviti sa nastupima na pozorišnoj sceni igrajući uloge u predstavama Čekaonica, Shakespear...