Upravo počinje
67

Gledajte na Klix.ba: Narodno pozorište Sarajevo večeras emituje "Uspavanu ljepoticu"

L. K.
Nakon opere "Hasanaginica" i drame "Balada o Omeru i Merimi", Narodno pozorište Sarajevo nastavlja s online emitovanjem svog bogatog repertoara. Večeras je na redu balet "Uspavana ljepotica", koji možete gledati na portalu Klix.ba.

Balet Petra Iljiča Čajkovskog “Uspavana ljepotica” u koreografiji Dinka Bogdanića počinje večeras u 19:30 sati. Baletna predstava sastoji se od tri čina, a baletni ansambl NPS-a pojačan je igračima iz Beograda i Splita. Uloga princeze Aurore pripala je balerini Tamari Ljubičić, a uloga princa Desirea baletanu iz Srbije Igoru Pastoru.

Riječ je o jednom od najljepših, ali i najzahtjevnijih klasičnih baleta koji živi duže od 200 godina. U predstavi učestvuje i Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati Samra Gulamović. Za impozantnu scenografiju zadužen je Vedran Hrustanović, a ansambl će biti odjeven u bajkovite kostime koje je HNK Split dao na korištenje NPS-u. U baletu učestvuju i učenice Srednje muzičke škole Sarajevo, odsjek Balet te 12 igrača KUD Baščaršija.

Već 27. marta ljubitelji pozorišta moći će uživati u komediji "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka.

"Našu dragu publiku ovim putem obavještavamo da ćemo repertoar naših predstava za live stream objavljivati sedmično, a sve dalje informacije bit će dostupne na zvaničnoj stranici pozorišta!", zaključili su.