Prikupljanje knjiga za biblioteke
63

Glavni moto 1. Ramazanskog festivala knjige je darivanje

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prvi Ramazanski festival knjige počeo je danas u Sarajevu. Festival će trajati deset dana, a održava se u centru grada, na Trgu djece Sarajeva. Svi izdavači i izlagači su iz BiH. Festival je jedinstven jer ima multidimenzionalni kulturološki karakter.

Glavni moto Ramazanskog festivala knjige je darivanje, objavila je izdavačka kuća "Connectum", koja organizira ovaj praznik knjige u Sarajevu. Direktor "Connectuma" Ajet Arifi kazao je za agenciju Anadolija da je već od danas omogućeno javno prikupljanje knjiga za biblioteke širom BiH.

"Obaveza svakog izlagača je da, za darovanje slabostojećih biblioteka u BiH, besplatno ustupi knjige u maloprodajnoj vrijednosti od najmanje 200 KM. I posjetitelji će moći darivati tako što će kupljenu knjigu ubaciti u veliku prozirnu kutiju koja će biti izložena sve vrijeme trajanja Festivala", naglasio je Arifi.

Ove godine, prema odluci posebne komisije, knjige će se darivati biblioteci u Zvorniku, saznaje Anadolija. Razlog je što prema Zakonu u Republici Srpskoj biblioteka može djelovati samo ako ima 5.000 bibliotekarskih jedinica u svom fundusu. Zvorničkoj biblioteci nedostaje oko 1.000 naslova da bi mogla biti dostupna korisnicima, a organizatori se nadaju da će tokom Ramazanskog festivala u Sarajevu biti prikupljeno 1.000 knjiga.

Uz prodajnu izložbu knjiga bh. izdavača i knjižara, planirani su mnogobrojni kulturni sadržaji prvenstveno vezani za ramazansku i bajramsku tradiciju u BiH. Bit će upriličeni javni razgovori sa piscima i drugim društveno vrijednim ličnostima, muzički performansi, koncerti, izložbe slika, fotografija i levhi, a specifičnost Ramazanskog festivala je što će se svaki dan posjetiteljima podijeliti između 500 i 1.000 somuna. U duhu tradicije, zadnji dan Festivala bit će organizirana podjela domaće halve.

"Dok je naziv Festivala prvi bit će tradicionalni i dok je naziv ramazanski bit će u mjesecu ramazanu", poručio je Arifi.

U sklopu Festivala postavljen je i bazar lijepih rukotvorina. Koordinator projekta "U svima nama" Merhem Muharemović je ispred Dar fondacije kazala za agenciju Anadolija da je cilj Fondacije okupiti žene svih vjera i ostalih različitosti uz pomoć zajedničke ljubavi prema rukotvorinama.

Pored mnogih domaćih ali i inostranih književnih i estradnih zvijezda koje će se pojaviti na Festivalu, direktor "Connectuma" Ajet Arifi izdvojio je braću Erdogdular koji pjevaju osmansku sufijsku muziku, a koji će nastupiti u subotu.

Svi ljubitelji turske književnosti imat će priliku kupiti knjige na turskom jeziku ili prevedena djela turskih pisaca na njemački ili engleski jezik.

Izdavači i izlagači očekuju veliku posjetu građana, potvrdio je za agenciju Anadolija Samed Sinanović iz izdavačke kuće "Hikmet" iz Sarajeva. Mladi su prvog dana Ramazanskog festivala pokazali najveću zainteresiranost za knjige i od ranih jutarnjih sati okupljali su se na platou ispred BBI centra.