Poznati austrijski dokumentarista
1

Glagover predstavio film "Slava kurvi" na Kratkofil Plusu

FENA
Michael Glagover
Michael Glagover
Najpoznatiji austrijski dokumentarista Mihael Glavoger sinoć je na tvrđavi Kastel predstavio svoj najnoviji film "Slava kurvi" koji se prikazao trećeg dana na Međunarodnom filmskom festivalu Kratkofil Plus.

Ovaj film, koji se bavi prostitucijom na Tajlandu, Bangladešu i Meksiku, postao je svojevrsna atrakcija filmskih festivala širom svijeta. Osvojio je i nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji, kao i austrijsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac i najbolju kameru 2012. godine.

Režiser pruža uvid direktno "iza scene" najstarijeg zanata na svijetu i bez osuđivanja i lažne moralnosti pokazuje prave osobe od krvi i mesa koje najčešće preziremo i odbacujemo kao manje vrijedne.

Glavoger će danas u banjalučkom Domu omladine održati master class o temi "Stvarnost i filmska stvarnost".

Trećeg dana na Kratkofilu Plus prikazani su i drugi interesantni filmovi, a pored filmova održano je i jedno predavanje u edukativnom programu festivala.

Dan je započeo Kratkofil Junior radionicom, a mališani uveliko napreduju u snimanju filma koji će imati premijeru sutra u velikoj sali Doma omladine.

U edukativnom dijelu festivala Emily Kyriakides, britanska producentkinja i menadžerka projekta Guding Lights, održala je predavanje o finansiranju, produkciji, distribuciji i promociji britanskih kratkih filmova. Predavanje je pratila i projekcija najboljih britanskih kratkih filmova iz prošle dvije godine.

Poslije još jednog bloka takmičarskih filmova, u Domu omladine, prikazani su filmovi "Planeta puževa" i "Zaljubljeni Tvigson".