Kultura
63

Gitarističko putovanje kroz vrijeme

Klix.ba
(Foto: Jasmin Brutus)
Sinoćnji koncert Billa Frisella i njegovog ansambla odveo je publiku 18. Jazz Festa na putovanje kroz historiju gitarske muzike.

Evocirajući svojim aktuelnim projektom Guitar in the Space Age vrijeme električnih gitarista 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, Frisell je na sceni Jazz Festa dočarao vrijeme tehnološkog napretka 20. stoljeća, vrijeme koje je obilježeno svemirskim putovanjima, slijetanjem na Mjesec i vrijeme koje je obećavalo znatno bolju budućnost za tadašnje generacije.

Iako to vrijeme ne idealizira, Frisell i njegovi saradnici Greg Leisz koji svira električnu i pedal steel gitaru, basista Tony Scherr i bubnjar Kenny Wollesen podsjetili su nas na sjajne kompozicije koje su reinterpretirali na inventivan i uzbudljiv način, a sudeći po reakcijama publike bio je to još jedan od koncerata koji će se dugo pamtiti. Nakon što su ispraćeni aplauzom, Bill Frisell i rasvirana družina se vratila na scenu i odsvirala Surfer Girl koja se zapanjujućom spontanošću nastavila novom izvedbom ranije odsvirane kompozicije Telstar što je još jednom izmamilo aplauz zadovoljne publike u Bosanskom kulturnom centru.

Solo partije, izvrsna interakcija muzičara, raskošni zvučni pejzaži i boje koje je ansambl kreirao na sceni još jednom su pokazali zbog čega Frisella smatraju jednim od najznačajnijih savremenih gitarista čiji uticaj prelazi granice jazza.

Muzičko putovanje nastavit će se i večeras na sceni Jazz Festa, ovaj put koncertima kojie sa nestrpljenjem očekuju ljubitelji vokalne muzike i ponovo odlične gitarističke pratnje. Miroslav Tadić sa braćom Teofilović, te Dianne Reeves sa odličnim ansamblom predvođenim famoznim Romerom Lubambom zasigurno će oduševiti publiku koja u velikom broju pohodi ovogodišnji praznik muzike u Sarajevu - 18. Jazz Fest Sarajevo 2014.