Kultura
288

Gitarista Boško Jović u Zenici promoviše svoj album "Buđenje"

Klix.ba
Gitarista Boško Jović promovira svoj album "Buđenje" u petak, 2. oktobra u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Nakon iznimno uspješnih nastupa u Beču, Sarajevu, Tuzli i Zagrebu cijenjeni bosanskohercegovački gitarista Boško Jović sa svojim triom (Vanja Radoja – violina i Edvin Hadzić – kontrabas) album "Buđenje" predstavit će i u rodnoj Zenici.

Album je izašao u izdanju izdavačke kuće Aquarius Records iz Zagreba i za kratko vrijeme naišao na odličan prijem i kod publike i kod kritike.

Na njemu se, osim naslovne autorske numere, nalazi još devet instrumentalnih obrada tradicionalne muzike s područja regije za koje Jović potpisuje aranžmane.

Doprinos prvom studijskom albumu Boška Jovića, magistra klasične gitare i etnomuzikologa, dali su brojni eminentni muzičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: Ante Gelo - gitara, Mustafa Šantić - klarinet, Miron Mima Rafajlović - truba, Vanja Radoja - violina te kontrabasisti: Nenad Vasilić, Dinko Šimunović i Edvin Hadžić.

Produkciju s Boškom Jovićem supotpisuje Alan Omerović, koji je ujedno bio zadužen i za snimanje, miks i mastering.

Album je sniman u Studiju MC Pavarotti u Mostaru, Nenad Vasilić studiju u Beču, Long Play studiju u Sarajevu i studiju Ante Gelo u Zagrebu.

Boško Jović diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine, a dvije godine kasnije i na odsjeku za gitaru u klasi prof. Zorana Krajišnika, da bi 2010. magistrirao na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea.

Osim numera sa aktuelnog albuma, na koncertu u Zenici Boško Jović sa svojim triom predstavit će publici neke nove numere, kojima najavljuje svoj novi CD.

Kao gost na koncertu će nastupit istaknuti gitarista iz Zagreba Ante Gelo.