SVEM
17

Gitarist jasno profiliranog umjetničkog stila Petrit Çeku održao koncert u Sarajevu

Klix.ba
Gitarist svjetskog formata Petrit Çeku počastio je posjetitljelje 24. Sarajevskih večeri muzike (SVEM) cjelovečernjim recitalom. Atraktivno koncipiran program koncerta koji je održan u akustičnom prostoru Crkve sv. Josipa, činile su dvije platforme – prva koja se odnosila na transkripicije grandioznih umjetničkih ostvarenja za klasičnu gitaru i druga koju su činila djela originalno pisana za ovaj instrument.

Çeku je otvorio večer Suitom za violončelo br. 3, BWV 1009, Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750) u aranžmanu za gitaru hrvatskog violončeliste Valtera Dešpalja. Poslije Bacha, bez kojeg je teško zamisliti iole ozbiljniji solistički recital, uslijedio je Franz Schubert (1797–1828), tačnije njegova remek-djela iz područja solo-pjesme aranžirana za gitaru.

Ovoga puta aranžman je načinio Johann Kaspar Mertz (1806–1856), proslavljeni gitarista i kompozitor 19. stoljeća, omogućivši tako da neke od najljepših solo pjesama ugledaju svjetlost dana u okvirima gitarističkog repertoara. Solo pjesme preuzete iz ciklusa "Labuđi pjev" i "Zimsko putovanje" su u adaptaciji za gitaru publici pružile nestandardno, ali pažnje vrijedno umjetničko iskustvo. Za sami kraj koncerta Çeku je publici ponudio iskustvo slušanja originalnih djela za gitaru, nastalih iz pera proslavljenih španskih kompozitora - Dionisija Aguada (1784–1849) i Francisca Tarrege (1852–1909). Tako se na programu našao Agudaov Fandago op. 16, ali i Recuerdos de la Alahambra te Capricha arabea, proizašli iz umjetničke imaginacije proslavljenog Tarrege, jednog od najutjecajnijih kompozitora za klasičnu gitaru uopće.

Na kraju je potrebno podcrtati da umjetnička imena poput Petrita Çekua, predstavljaju raritet na sceni muzičkog života Sarajeva, pa stoga ulazeći u samu završnicu ovogodišnjeg festivalskog izdanja možemo ustvrditi da se SVEM još jedanput potvrdio kao nositelj prvorazrednih muzičkih zbivanja.