Kultura
0

Gillian Anderson dolazi na SFF

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival objavio je da će u svom 15. izdanju ugostiti eminentnu američku glumicu Gillian Anderson.

Ova izuzetna glumica koja je svjetsku slavu stekla ulogom Dane Scully u kultnoj TV seriji DOSJEI X, donijevši joj brojne nagrade i priznanja, među kojima su Zlatni globus, nagrade Emy i Screen Actor Guild, ali i titulu jedne od najpoznatijih glumica današnjice, biće jedan od predavača 3. Sarajevo Talent Campusa.

Gillian Anderon za glumu se opredjelila još u srednjoj školi gdje je bila član pozorišne skupine, a diplomu je stekla u renomiranoj dramskoj školi Goodman na univerzitetu De Paul u Chicagu.

Planetarnu popularnost stekla je 1993. godine kada je kreator DOSJEA X Chris Carter insistirao da se uloga Dane Scully dodijeli upravo njoj. Od tada oduševljava i kritiku i publiku univerzalnim i raznolikim glumačkim izvedbama u različitim žanrovima - od naučne fantastike do savremene drame.

Gillian Anderson ostvarila je zapažene uloge u filmovima THE MIGHTY sa Kieranom Culkinom, PLAYING BY HEART sa Sean Conneryem i Angelinom Jolie, A COCK AND BULL STORY Michaela Winterbottoma, THE LAST KING OF SCOTLAND u kojem igra sa James McAvoyem i Forrest Whitakerom, te HOW TO LOSE FRIENDS AND ALIENATE PEOPLE sa Kirsten Dunst i Megan Fox.

Za ulogu u THE HOUSE OF MIRTH Terenca Daviesa osvojila je nagradu British Independent Film Award za najbolju glumicu i nagradu The Village Voice Film Critic’s Poll za najbolju glumačku izvedbu.

Od 2005. godine uključena je u izuzetno uspješan TV projekt BBC-a - ekranizaciju Charles Dickensovog romana BLEAK HOUSE. Uloga Lady Dedlock u ovoj mini-seriji donijela joj je nominacije za BAFTA i EMY nagrade, a teatarska publika nedavno ju je mogla vidjeti kao Noru u LUTKINOJ KUĆI Henrika Ibzena, na sceni londonskog Donmar Warehousea.

Posljednju filmsku ulogu ostvarila je u BOOGIE WOOGIE, koji je prikazan na proteklom Edinburgh Film Festivalu. Uloge u ovom filmu ostvarili su i: Stellan Skarsgard, Danny Huston, Heather Graham i Amanda Seyfried.

Gillian Anderson, s kojom će se publika imati priliku upoznati na 15. Sarajevo Film Festivalu, osim po svom iznimnom glumačkom talentu, poznata je i po humanitarnom radu.