{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genijalni Leonardo da Vinči

S
7.7.2008. u 13:40
0
0
Genijalni Leonardo da Vinči
0
Genijalni Leonardo da Vinči
U Beču, u historijskom podrumu manasitra Schottenstift, 4. jula otvorena je postavka pod nazivom "Leonardo da Vinči - genijalni izumitelj“.
Riječ je o izložbi rekonstruiranih izuma ovog slikara, vajara, arhitekte i muzičara koje pokazuju da je on uistinu bio ispred svog vremena. Da Vinči je već u 15. stoljeću planirao konstrukcije, čija je realizacija tek uspjela sa današnjom, modernom tehnikom i tehnologijom.

Preko 40 objekata postavke, od raznih mašina, letjelica, oružja pa i robota, rekonstruirani su u Firenci na osnovu originalnih skica, a za izložbu su podijeljeni u četiri kategorije, na četiri elementa zrak, zemlju, vatru i vodu.Posjetioci će na taj način imati priliku da izbliza vide prve tipove letećih objekata poput padobrana u obliku piramide, zatim, između ostalog, pancirno vozilo opremljeno oružjem u originalnoj veličini, prvog robota (u viteškom oklopu) te druge mašine koje se i dan danas koriste, poput brojača kilometara.

Za razliku od drugih izložbi, gdje je dodirivanje strogo zabranjeno, organizator posjetioce izričito poziva da dodiruju, pomjeraju i ispituju eksponate te na taj način shvate njihove mehanizme. Pored svakog predmeta postavljena je osim toga i originalna skica sa pojašnjenima.Peti odjeljak postavke posvećen je raznim da Vinčijevim mehanizmima kao npr. kugelagerima namijenjenim za mašine i druge uređaje.

Izložba će trajati do 31. augusta, a poslije Beča će biti upriličena i u Rimu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: