{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalni direktor UNESCO-a Macura obišao Art depo i Vijećnicu

F
25.3.2008. u 12:20
0
0
Generalni direktor UNESCO-a Macura obišao Art depo i Vijećnicu
0
Generalni direktor UNESCO-a Macura obišao Art depo i Vijećnicu
Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura danas je u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini sa saradnicima obišao Art depo kolekcije Ars Aevi na Skenderiji te Vijećnicu u Sarajevu.
Ovi obilasci prethodili su svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH, na kojem će Matsuura uručiti certifikat Komiteta za svjetsku baštinu o proglašenju Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu spomenikom na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Generalni direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić upoznao je Matsuuru o 15-godišnjem razvoju projekta, koji je nastao kao izraz internacionalne volje prvenstveno regionalnih zemalja za formiranjem zajedničke kolekcije moderne umjetnosti Ars Aevi.

On je kazao da su mnoge zemlje i umjetnici cijelog svijeta već učestvovale u stvaranju kolekcije Ars Aevi te da će se mnoge priključiti u njenom dopunjavanju. Upoznao ga je i o lokaciji iza Historijskog muzeja BiH gdje je planirana izgradnja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Hadžiomerspahić je naglasio veliki značaj pokroviteljstva UNESCO-a nad ovim projektom, koje datira još od 1999. godine. On očekuje da bi konačna inauguracija Muzeja u Sarajevu mogla biti 2012. godine.

Matsuuru su u hladnoj i porušenoj Vijećnici dočekali gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina te predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Projekcijom kratkog filma o Vijećnici, Matsuura se informirao o prijeratnom životu te institucije i njenom ratnom razaranju. Nakon što je postala mjesto na kojem je izgorjelo više od dva miliona knjiga, prerasla je u simbol stradanja Sarajeva.

Matsuura je obišao i segment izložbe o svjetskom naslijeđu “Kulturno pamćenje, blago koje nestaje” o čijim ga je detaljima upoznala Hadžimuhamedović.

Gradonačelnica Borovac podsjetila je uvaženog gosta da je Generalna skupština UNESCO-a još 1993. godine zauzela stav o nužnosti obnove Vijećnice te njenog knjiženog fonda, jer u cjelini prezentiraju bogatu i isprepletenu kulturnu baštinu Sarajeva te cijele BiH.

Ona je ujedno uputila molbu Matsuuri za pomoć iz fondova UNESCO-a da bi se zgrada Vijećnice što prije obnovila.

Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura večeras putuje za Mostar, gdje će mu biti uručeno priznanje “počasnog građanina” tog grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: