Otvara program kratkih dokumentaraca
0

Gegićev "Autograf" na filmskom festivalu u Moskvi

FENA
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
Film "Autograf" bh. reditelja Šemsudina Gegića otvorit će 15. juna u Moskvi, pod zastavom BiH, takmičarski program Kratkog dokumentarnog filma ovogodišnjeg 20. internacionalnog filmskog festivala "Zlatni vitez".

Kako je Gegić potvrdio Feni, na ovogodišnjem festivalu, koji će trajati od 14. do 23. juna, takmičit će se 157 filmova iz 28 zemalja u kategorijama kratkog dokumentarnog, dugog dokumentarnog, igranog, te studentskog i debitantskog filma.

Gegić navodi da je selekcija filmova za festival bila vrlo rigorozna.

"Ovo je sigurno još jedno priznanje bh. kinematografiji, jer nam je data čast da budemo prvi iz regije i otvorimo spomenuti takmičarski program, za šta smo se izborili kvalitetom", kazao je on.

"Autograf" donosi priču o Bugarinu koji je na sebi svojstven način, tokom 30 godina, sakupio više od 200.000 autograma poznatih osoba iz cijeloga svijeta koje su ostavile traga u politici, umjetnosti, sportu, kulturi i drugim oblastima.

"Putem tih autograma on u svojim sveskama ima cjelokupan svijet. Zanimljivo je da je u 90 posto slučajeva on, ne samo sakupljao potpise, već i prisustvovao predstavama, filmskim projekcijama tih osoba, likovnim izložbama, koncertima i drugim događajima. Ovu sam priču definirao na način da ona postavlja pitanja i traži odgovor na to koliko dugo u svakome od nas živi dijete i ta dječija radost, te kako se može na takav način živjeti", istaknuo je Gegić.

Film je rađen u produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, "State of Art" produkciji iz Milana, gdje je izvršni producent Emina Gegić, te Istočnoevropskog obrazovnog centra koledža iz Plovdiva, gdje je izvršni producent Georgy Naydenov.

"Autograf", snimljen 2010. godine, već drugi put otvara festival u Rusiji, a "Zlatni vitez" je karakterističan i po tome da publika film sluša na originalnom jeziku, uz titl na engleskom jeziku, te simultani prevod na ruski jezik.

Filmovi će se na festivalu takmičiti za Zlatnog, Srebernog i Bronzanog viteza, a po odluci žirija dodjeljuju se i specijalne nagrade i diplome za određene filmske segmente.