Kultura
188

Galerije Brodac i Duplex predstavljaju Sarajevo i BiH na internacionalnom art fairu

Klix.ba
Po prvi put u historiji naše zemlje, grad Sarajevo će imati dva predstavnika na jednom internacionalnom art fairu. Galerija Duplex i galerija Brodac će od 23. do 26. marta predstavljati savremenu umjetnost BiH između 75 svjetskih renomiranih galerija.

Supermarket art fair je nezavisna internacionalna smotra koja već deset godina djeluje u Štokholmu.

Galerija savremene umjetnosti Brodac je osnovana 2016. godine kroz asocijaciju mladih umjetnika iz Sarajeva. Misija i vizija asocijacije se temelji na promociji novih medija i pristupa u savremenoj umjetnosti, stvaranju platforme za razvoj tržišta koje bi mladim umjetnicima i umjetnicama otvorilo nove prilike i motivaciju za djelovanje na teritoriju BiH. Galerija Brodac će u Štokholmu predstaviti radove Adele Jušić i Nardine Zubanović.

Ovo će biti peto predstavljanje galerije Duplex na Supermarket art fairu. Od 2004. godine, galerija Duplex podržava i čini umjetničku scenu grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Balkana.Za period svog postojanja ugostila je stotine internacionalnih i domaćih umjetnika, omogućila im je prostor i vrijeme za rad, produkciju i prezentaciju njihovih djela. Galerija Duplex planira i organizuje izložbe na lokalnom,regionalnom i internacionalnom nivou, te time predstavlja ključnu kariku potrebnu za nastavak razvoja umjetničke scene Sarajeva i BiH.

Ove godine galerija Duplex će predstaviti radove Radenka Milaka, ovogodišnjeg predstavnika BiH na Venecijanskom bijenalu, sjajnog fotografa Enrica Dagnina i mladog sarajevskog umjetnika Bojana Stojčića.

U ovoj akciji Duplex i Brodac će nastaviti da promovišu savremenu umjetnost na internacionalnom nivou, stvarajući nove prilike umjetnicima predstavljanjem njihovih djela novoj publici.