Kultura
0

Galerija "Mak": Sutra otvaranje izložbe "Od ideje do realizacije"

FENA
Galerija "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nastavit će svoj godišnji izložbeni program sutrašnjim otvaranjem postavke "Od ideje do realizacije" magistra arhitektonskih nauka i urbanizma Sabrije Bilalića.

Autor izložbe Sabrija Bilalić, inače zaposlen na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, kazao je za Agenciju Fena da ovom postavkom želi dati retrospektivni prikaz projekata na kojima je radio, što će obuhvatiti projektirane i izvedene objekte.

Riječ je o objektima koji se uglavnom nalaze na području Sarajeva, ali će biti dat prikaz i onih rađenih na području drugih kantona, kao što su Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. Tu su i dva projekta rađena van Bosne i Hercegovine – u Sloveniji i na Kosovu.

Bilalić pojašnjava kako naziv izložbe upućuje na to da će postavkom biti predočen razvojni put projekta – od crteža do nastanka objekta te oni projekti koji su još u fazi realizacije. Postavka će biti popraćena i odgovarajućim fotografijama izgrađenih objekata.

Izložbu će u 19.00 sati otvoriti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu Emir Fejzić, dok je tekst u pratećem katalogu napisao akademik profesor Zlatko Ugljen.

Sarajevska će je publika moći pogledati do 15. novembra.