Sarajevo
0

Galerija Collegium artisticum obilježava 70. godišnjicu

Sarajevo-x.com
Zajednička press konferencija Gradske uprave Grada Sarajeva, Galerije "Collegium Artisticum" i Festivala "MESS" povodom obilježavanja 70. godišnjice grupe "Collegium Artisticum" i dodjele priznanja "Ključ Grada Sarajeva" Oskaru Danonu održana je u srijedu u glavnom gradu BiH. Na konferenciji su se novinarima obratili: gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor galerije "Collegium artisticum" Strajo Krsmanović i direktor Festivala MESS Dino Mustafić.

Najavljeno je da će u okviru obilježavanja 70. godišnjice grupe "Collegium "rtisticum" u petak, 16.10.2009. godine, biti organizirana izložba "Collegium artisticum 1939“ autorice Ivane Jevđević, otkrivena ploča grupi "Collegium artisticum" ispred istoimene galerije, te će biti dodijeljeno priznanje "Ključ Grada Sarajeva“ Oskaru Danonu jedinom živom članu ove grupe, dok će navečer, u 19.30 u Narodnom pozorištu biti otvoren ovogodišnji festival "MESS“ koji će biti u znaku ove godišnjice.

Direktor galerije "Collegium Artisticum" Strajo Krsmanović rekao je kako svijet obilježava sedamdesetu godišnjicu od početka Drugog svjetskog rata, na čiju ceremoniju u Poljsku politički lideri iz BiH nisu bili pozvani, ali da je ovo naš doprinos toj godišnjici i ništa svjetlije tim povodom nismo mogli ponuditi.