Belgijski umjetnik
3

Galerija Brodac: 9. oktobra otvorenje izložbe "Some Works" Thomasa Steyaerta

L. K.
U petak, 9. oktobra 2020. godine, sa početkom u 20 sati u galeriji savremene umjetnosti Brodac će biti otvorena izložba "Some Works", belgijskog umjetnika Thomasa Steyaerta.

Izložbom će biti predstavljeno više od 70 radova iz serije "Some Works", nastale u periodu 2019/20. godine.

Thomas Steyaert (Roeselare, Belgija 1978), je interdisciplinarni umjetnik, koreograf, perforer i slikar. Steyaertova umjetnička praksa i njegovo dugogodišnje međunarodno iskustvo plesača, izvođača i koreografa (uključujući brojne susrete s inspirativnim umjetnicima kao što su Wim Vandekeybus, Pina Bausch, William Forsythe, Jan Fabre, Ivo van Hove, David Eugene Edwards, David Byrne, CHVE i mnogi drugi) ostavili su mu veliku znatiželju i zanimanje za upotrebu, stvaranje i estetiku slika u različitim umjetničkim medijima.

Njegova radoznalost navela ga je na istraživanje kroz stvaranje crteža i slika manjih formata. U početku je ova praksa zadovoljila potrebu da se popuni "prazan prostor" između performansa i koreografskih projekata. Kako je vrijeme prolazilo, ova praksa je postajala sve važnija, a slikanje i crtanje počinju oduzimati značajan dio njegovog vremena.

Materijali su se množili, površine su se mijenjale, a fascinacija teksturama i bojama je rasla. Do sada su slikanje i crtanje postali bitne komponente njegovog umjetničkog jezika. Njegov stil varira od figurativnog, naivnog i crtanog do složenijih i složenijih apstraktno-figurativnih djela.

Izložba će biti otvorena za javnost do 1. novembra 2020. godine.