Kultura
0

Gala večer "Tvorci cjeline" u Uniticu

Sarajevo-x.com
Danis Tanović sa dodjele nagrade Oscar
Danis Tanović sa dodjele nagrade Oscar
U amfiteataru poslovnog centra UNITIC, 1. oktobra 2009. u 21 sat održat će se gala večer "Tvorci cjeline", u povodu 20 godina od osnivanja Odsjeka za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U programu će učestovati Jasna Žalica, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Mirjana Karanović, Damjana Černe, Leon Lučev, Nik Powell, Irma Alimanović, Maja Zećo, Emir Kapetanović, Miro Purivatra, Elma Tataragić, Lejla Jusić, Dino Šukalo, Brano Jakupović/Dubioza kolektiv i hip-hoperski duo As Dreamaers i reditelji Jasmila Žbanić, Srđan Vuletić, Dino Mustafić, Pjer Žalica, Ademir Kenović, Aida Begić Zubčević, Danis Tanović i Haris Pašović.

Bit će izvedene neke od već klasičnih pjesama iz filmova "Ničija zemlja", "Gori vatra", "Grbavica" i predstve "Klasni neprijatelj" i prikazani inserti iz filmova i predstava. Također će biti predstavljena knjiga "Tvorci cjeline" o rediteljima sa ASU u kojoj su portreti njih 37.

Dan poslije na Akademiji scenskih umjetnosti Nik Powell će održati predavanje iz produkcije. Nik Powell je direktor National Film and Television School, London koja je jedna od najuglednijih svjetskih filmskih škola. On je filmski producent čiji filmovi su osvojili brojne nagrade i nominacije (Oscar, Zlatni globus, Cannes Film Festival, BAFTA, etc.). Potredsjednik je Upravnog odbora Evropske filmske akademije. Sa Richardom Brensonom osnovao je Virgin Records.

Također 2. oktobra 2009. na ASU će biti održan okrugli sto na temu "Bh. režija". O fenomenu bh. režije, koja je postala veoma značajan umjetnički činilac evropskog filma i teatra i o budućnosti umjetnosti u BiH govorit će Nik Powell direktor National Film and Television Schoola iz Londona, Srđan Karanović - reditelj iz Beograda, Nenad Polimac - filmski kritičar i glavni urednik magazina Globus, Zagreb, Ivan Medenica - teatarski kritičar iz Beograda, Damjana Černe - glumica Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Mirjana Karanović - glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Leon Lučev - glumac iz Zagreba, Ivan Lalić - direktor Sterijinog pozorja iz Novog Sada, Miro Purivatra - direktor Sarajevo Film Festivala te reditelji i glumci iz BiH.

U kinu Meeting Point 2. i 3. oktobra 2009. bit će prikazano više od 30 izvanrednih dokumentarnih i kratkih igranih filmova naših reditelja. To su filmovi koji su prikazani na desetinama svjetskih festivala, višestruko nagrađeni, a mnogi od njih su postali i klasici savremene bh. kinematografije.

U Kamernom teatru 55 3. oktobra 2009. bit će izvedena predstava "Helverova noć" u režiji Dine Mustafića, koja je jedna od najvažnijih predstava savremenog bh. teatra.

Ulaz na sve programe je slobodan.