Kultura
10

"Freudova posljednja seansa" 21. marta u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U sklopu festivala Sarajevska zima, u utorak 21. marta, bit će odigrana predstava "Freudova posljednja seansa" višestruko nagrađivanog dramskog pisca Marka st. Germaina.
  1. je godina, Evropa tone u haos Drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo susretu Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa. U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma čije je mišljenje i djelovanje uveliko oblikovalo današnji svijet, sukobljavaju se oko pitanja "Postoji li Bog?". Tokom jednoipolsatne gorljive potrage za smislom imamo priliku zaviriti i u njihove osobne životne priče koje su ishodišta njihovih uvjerenja, ali i dvojbi.Ova drama, bogata promišljanjima o smislu života, postavlja kompleksna pitanja o našoj civilizaciji i o današnjem vremenu, ali i o vječnoj potrebi čovjeka da objasni svijet i pronađe smisao.

U predstavi igraju Marko Torjanac i Franjo Dijak.

"Posljednja Freudova seansa" je 2009. godine dobila prestižnu nagradu Off Broadway Alliance.

Predstava je osvojila sljedeće nagrade: Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na 23. Festivalu glumca u Vinkovcima 2016. Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2016. Nagrada za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2016.