{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Franjevački muzej se solidariše sa institucijama kulture u BiH

F
2.3.2013. u 15:57
60
2
Franjevački muzej se solidariše sa institucijama kulture u BiH
60
Franjevački muzej i galerija Gorica Livno uključen je u međunarodni Dan muzejske solidarnosti prema projektu međunarodne platforme Cultureshutdown kao podrška svim kulturnim institucijama u BiH.
Platforma Cultureshutdown, koja okuplja preko 160 kulturnih institucija, osnovana je kao globalna volonterska, neprofitna mreža naučnika i kulturnih djelatnika u januaru 2012. godine. Cilj joj je ujedinjenje na globalnom nivou kako bi se spriječilo uništavanje kulturne baštine koja pripada svim građanima BiH.

Na svojim web stranicama sudionici ovog projekta, kao i Franjevački muzej i galerija Gorica, će postaviti svojevrsnu virtualnu izložbu dokumentacije kao čin podizanja svijesti o akutnoj krizi i zatvaranju kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Naime, u ponedjeljak, 4.marta navršava se šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu i to zbog neuspjeha izvršne vlasti da osigura pravni status i odgovarajuća sredstva za tu instituciju s tim da su i druge kulturne institucije pred zatvaranjem.

Iz navedene platforme pozivaju i druge muzeje širom svijeta da pokažu svoju solidarnost s ugroženim bosanskohercegovačkim kulturnim institucijama jer samim sudjelovanjem doprinose rješavanju ove krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: