{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuski strip crtač vodit će strip radionicu sutra u Sarajevu

F
21.10.2012. u 09:19
16
1
Francuski strip crtač vodit će strip radionicu sutra u Sarajevu
16
Francuski strip crtač vodit će strip radionicu sutra u Sarajevu
U Centru Andre Malraux u ponedjeljak 22. oktobra s početkom u 17 sati će se održati strip radionica koju će voditi Jacques Ferrandez.
Ovaj slavni francuski strip crtač, scenarista i ilustrator će kroz djela Albert Camusa otkriti polaznicima radionice kako prenijeti književno djelo na strip.

Ovaj slavni francuski strip crtač, scenarista i ilustrator će kroz djela Albert Camusa oktriti polaznicima radionice kako prenijeti književno djelo na strip.

Pored toga, Ferrandez će posjetiti I Gimnaziju, Odsjek za romanistiku na Filozofskom fakultetu i Međunarodni francuski koledž u Sarajevu kako bi održao strip radionice na temu Alberta Camusa.

Radionice su besplatne i otvorenog karaktera.

Jacques Ferrandez je rođen 1955. godine u Alžiru, no nekoliko mjeseci nakon njegovog rođenja njegova porodica seli u Nicu, u Francusku. U tom gradu će studirati i u potpunosti otkriti svoj dar za crtanje. Nakon što je završio Nacionalnu školu za dekorativnu umjetnost, počinje se baviti stripom uz scenaristu Rodolpha s kojim stvara lik Komesara Raffinija. Komesar Raffini će biti objavljen u četiri strip albuma u periodu između 1980. i 1988. Godine 1987. počinje raditi na svojoj velikoj fresci u pet tomova o istoriji Alžira, od porobljavanja do nezavisnosti : riječ je o Bilješkama sa Orijenta.

Nakon toga odlučuje se za klasiku francuske književnosti: Pagnolovu zemlju, njegove drame i njegove ljubavi, u ciklusu Voda sa brda. Sa scenaristom Toninom Benacquistom vraća se 1998. godine sa nešto savremenijim projektima, iz čega iste godine nastaje L’Outremangeur, a dvije godine kasnije Crna kutija.

Ovaj akvarelista velikog dara nastavio je sa radom na svojim Bilješkama sa Orijenta, i od 1998. godine je objavio bilješke sa svojih putovanja u Siriju, Istanbul, Irak i Liban, te, nedavno, nastavak svoje alžirske sage pod naslovom Fantomski rat (2002.).

Napisao je i naslikao strip-album Sarajevski tramvaji - Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu koji je objavljen istovremno na bosanskom (Publika, 2005.) i francuskom jeziku (Casterman, 2005.).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: